Voorzitter van het Huis Kevin McCarthy
NOS Nieuws

Huisvoorzitter McCarthy begint afzettingsonderzoek tegen president Biden

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, heeft meerdere onderzoekscommissies gevraagd zich te buigen over een afzettingsprocedure tegen president Biden, gericht op de zakendeals binnen zijn familie.

De Republikeinse voorzitter zei dat een commissie van het Huis al langer bezig is met een onderzoek en een "cultuur van corruptie" heeft aangetroffen rond Biden en zijn familie.

Volgens McCarthy liggen er beschuldigingen van machtsmisbruik, belemmering van de rechtsgang en corruptie. "Die vragen erom onderzocht te worden door het Huis", aldus de voorzitter. Hij stelde tijdens een persconferentie dat er "serieuze aanwijzingen zijn" dat Biden tijdens zijn vicepresidentschap zijn invloed heeft misbruikt om te profiteren van zakenrelaties van zijn familie. Daarvoor is tot dusverre geen bewijs.

'Onderzoek politiek gemotiveerd'

Het onderzoek zal zich waarschijnlijk vooral richten op de bemoeienis van Biden met de zaken van zijn zoon Hunter. Republikeinen aan de rechterflank van de partij grijpen de ophef rond Bidens zoon al langer aan om de president aan te vallen op zijn integriteit.

Hoe hard zijn de beschuldigingen aan het adres van Hunter Biden en in hoeverre raken ze de verkiezingscampagne van zijn vader?

De (on)bewezen beschuldigingen tegen Hunter Biden

Het Witte Huis heeft het onderzoek naar een afzettingsprocedure afgekeurd en noemt het politiek gemotiveerd. "Extreme politiek op zijn slechtst", noemt een woordvoerder van de president het.

De woordvoerder wijst erop dat er geen grond is voor de aantijgingen aan het adres van Biden. "Republikeinse afgevaardigden hebben tot nu toe nog geen bewijs geleverd van wangedrag van de president."

Ook een aantal Republikeinse senatoren is minder enthousiast over de stap van McCarthy. Zo zegt senator Marco Rubio zich zorgen te maken dat afzettingsprocedures "triviaal en een routine" worden als ze te pas en te onpas worden ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl