Mannelijke chirurg Verenigd Koninkrijk
NOS Nieuws

Patroon van misbruik vrouwelijke chirurgen door mannelijke collega's in VK

Seksueel wangedrag van mannelijke chirurgen naar vrouwelijke collega's komt in het Verenigd Koninkrijk veel voor en het lijkt erop dat er nauwelijks tegen wordt opgetreden. Die conclusies trekken onderzoekers naar aanleiding van een rondvraag onder Britse chirurgen.

De onderzoekers spreken over een patroon van vrouwelijke artsen die nog in opleiding zijn of aan het begin van hun carrière staan en die slachtoffer worden van misbruik door ervaren mannelijke chirurgen. Ze werken in een zeer hiërarchische omgeving, wat er volgens de BBC toe leidt dat er een zwijgcultuur heerst waarin slachtoffers hun verhaal niet durven te doen, uit angst voor schade aan hun carrière. Ook speelt volgens de Britse omroep mee dat er relatief weinig vrouwelijke chirurgen zijn.

Beroepsvereniging reageert geschokt

Het onderzoek, gepubliceerd door het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery, is uitgevoerd door meerdere universiteiten en een speciale vakgroep die zich bezighoudt met seksueel wangedrag binnen de chirurgie. De onderzoekers kwamen aan hun 1434 respondenten door een oproep te verspreiden via artsenorganisaties. Deelname was op vrijwillige basis.

Om te voorkomen dat alleen mensen reageerden op het onderzoek die te maken hebben gehad met dergelijke incidenten, werd er aangemoedigd ook deel te nemen aan het onderzoek wanneer dit niet het geval is. Niet duidelijk is of dit is gelukt, waardoor de cijfers een indruk geven en niet per se representatief zijn voor alle Britse chirurgen.

Desalniettemin noemt de Britse beroepsorganisatie van chirurgen de bevindingen "uitermate schokkend". "We moeten ervoor zorgen dat er een cultuur ontstaat waarbij dit gedrag niet wordt getolereerd. Ook moeten er organisaties zijn waardoor slachtoffers erop vertrouwen dat ze serieus worden genomen na het melden van dergelijke incidenten."

Ongeveer twee derde van de vrouwelijke respondenten zei slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie door collega's. Een derde verklaarde te zijn aangerand. 90 procent van de vrouwen en 81 procent van de mannen die hebben gereageerd zei getuige te zijn geweest van seksueel wangedrag.

Ik dacht dat hij gewoon wilde kletsen. Ik vertrouwde hem en keek naar hem op.

Anonieme bron tegen de BBC

De BBC sprak meerdere artsen die dergelijk seksueel wangedrag hebben meegemaakt. Een van de vrouwen vertelt hoe een mannelijke collega tijdens een operatie twee keer zijn bezwete hoofd afveegde aan haar borsten. Andere collega's deden niets.

Een andere vrouwelijke chirurg vertelt te zijn verkracht door een mannelijke arts toen zij nog in opleiding was. Dat gebeurde nadat hij haar na een conferentie naar huis had gebracht. "Ik dacht dat hij gewoon wilde kletsen. Ik vertrouwde hem en keek naar hem op. Verder kende ik nog helemaal niemand." Ze benoemt dat het volledig onverwacht kwam en dat ze bevroor toen het gebeurde.

Ook mannen krijgen te maken met dit soort incidenten, blijkt uit het onderzoek. 24 procent van de mannelijke deelnemers zei last te hebben gehad van seksuele intimidatie. Toch is de situatie voor de mannelijke chirurgen niet te vergelijken met die van de vrouwelijke chirurgen, omdat ze volgens de onderzoekers "in verschillende realiteiten" leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl