Steef de Jong (l) en Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw (r) van Well Made Productions
NOS Nieuws

Gieskes-Strijbis Podiumprijs naar regisseur Steef de Jong en productiehuis

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumprijs van Nederland, is dit jaar uitgereikt aan operette-theatermaker en regisseur Steef de Jong en theaterproducent Well Made Productions.

Beide winnaars krijgen ruim een halve ton aan prijzengeld toegekend. Zij mogen 60.000 euro investeren in hun artistieke ontwikkeling, bijvoorbeeld door het te besteden aan een eigen voorstelling of studie.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan makers die een bijdrage leveren aan onder meer de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De Jong viel eerder dit jaar al in de prijzen: afgelopen maand kreeg hij de Erik Vos Prijs 2023 toegekend, een tweejaarlijkse onderscheiding voor regisseurs.

Prijs uit particulier fonds

Naast De Jong, en Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw van Well Made Productions, waren er nog drie andere genomineerden, onder wie rapper Fresku (Roy Michael Reymound). Zij nemen alle drie 10.000 euro mee naar huis die ze naar eigen inzicht mogen besteden.

De Gieskes-Strijbis-prijs wordt sinds 2017 uitgereikt. Vorig jaar wonnen componist Kate Moore en multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins de prijs. Onder de eerdere genomineerden waren onder anderen actrice Romana Vrede en spokenwordkunstenaar Babs Gons.

Makers van allerlei kunstdisciplines - zoals theater, muziek en dans - komen jaarlijks in aanmerking voor de prijs, die wordt betaald uit een particulier fonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl