NOS NieuwsAangepast

'Ziekenhuizen moeten goedkoper draaien'

Ziekenhuizen moeten extra bezuinigen om de korting van 300 miljoen euro die de overheid volgend jaar oplegt, op te kunnen vangen. Gemiddeld kan per ziekenhuis 4 miljoen euro minder worden uitgegeven.

Dat zegt accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers na een eerste analyse van de tot nu toe bekende jaarrekeningen van 2010. De ziekenhuizen presteren financieel beter dan vroeger, maar niet in de mate dat de kortingen kunnen worden opgevangen. De kortingen zijn volgens PwC groter dan het totale sectorresultaat van vorig jaar.

Versnippering

Doordat de uitgaven verder omlaag moeten, kunnen de ziekenhuizen niet meer alle vormen van zorg blijven aanbieden, zeggen de adviseurs. "Dat vereist scherpe keuzes en een einde aan de versnippering van het aanbod. Echt kiezen wat je wel en niet doet als ziekenhuis, wordt onontkoombaar."

Het aantal verliesgevende ziekenhuizen is gehalveerd. In 2009 zaten acht instellingen in de rode cijfers, vorig jaar waren dat er vier.

Volgens PwC kampt de ziekenhuissector met een grote financieringsbehoefte. De overheid zal daarom meer risicodragend vermogen moeten toelaten, zegt het adviesbureau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl