NOS NieuwsAangepast

Baan vinden met arbeidsbeperking blijft ook in krappe markt lastig

Hoewel bedrijven kampen met een chronisch tekort aan personeel, lukt het mensen met een arbeidsbeperking nog altijd vaak niet om een baan te vinden. Vorig jaar gingen 3400 minder mensen met een arbeidsbeperking via een sociaal ontwikkelbedrijf aan het werk dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Cedris, de vereniging die zich sterk maakt voor een inclusieve arbeidsmarkt.

Van de 260.000 mensen met een arbeidsbeperking die vorig jaar in een speciaal register stonden om een baan te vinden, slaagde met 125.000 ongeveer de helft er niet in om ook werk te vinden bij een sociaal ontwikkelbedrijf. Dat zijn bedrijven die zich juist specialiseren om mensen met een arbeidsbeperking te helpen bij het vinden en houden van een baan.

De bedrijven krijgen daarbij hulp van gemeenten, maar die opereren volgens Cedris heel verschillend. Sommige gemeenten bieden veel meer ondersteuning dan andere. De organisatie spreekt van een alarmerend beeld.

"Met de schreeuwende arbeidstekorten is het niet uit te leggen dat er een groep onvrijwillig aan de zijlijn staat, omdat de begeleiding niet wordt geboden", zegt voorzitter Mohamed El Mokaddem. Hij stelt dat het van de politieke wil van een gemeente afhangt welke opties mensen krijgen.

Het stoort Cedris ook dat degenen die wel aan de slag komen weinig verdienen, omdat ze door hun beperking niet voltijds kunnen werken. Gemiddeld werken mensen 28,7 uur per week, waarmee zij volgens de organisatie maandelijks 445 euro minder verdienen dan het minimumloon. "Ook deze medewerkers verdienen het om zonder geldzorgen te leven", benadrukt El Mokaddem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl