Saudische chauffeuses protesteren vandaag met de actie Women2Drive tegen het rijverbod dat voor hen geldt. Volgens persbureau AP zijn er vanochtend al een aantal vrouwen achter het stuur gekropen.

Geen grote problemen

De organisatoren van de campagne zeggen dat sommige vrouwen in de hoofdstad Riyad al zonder problemen hebben rondgereden. De chauffeuses zeggen dat ze doorgaan met hun actie totdat "er een koninklijk besluit komt dat vrouwen ook mogen rijden". Op Facebook worden er tips gegeven over hoe je het beste kunt protesteren.

Het is nog niet duidelijk hoeveel vrouwen gehoor hebben gegeven aan de oproep. Het verging sowieso niet iedereen even vlekkeloos; @Maha1410 kreeg een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs. Ze zal de bon overigens niet betalen, maar inlijsten en aan de muur hangen.

De Saudische dames krijgen steun van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De organisatie spoort Saudi-Arabië aan vrouwen niet langer te zien als tweederangsburgers. Saudi-Arabië is het enige land ter wereld waar vrouwen, zowel Saudische als buitenlandse, niet mogen autorijden. Het is geen geschreven wet maar er rusten wel fatwa's op, islamitische regels.

Protest

De afgelopen weken zijn er een aantal vrouwen gearresteerd omdat ze ondanks het verbod toch achter het stuur kropen en stiekem rijlessen volgden. Ze werden na hechtenis oplopend tot tien dagen weer vrijgelaten, maar pas nadat ze schriftelijk hadden beloofd zich in de toekomst aan het rijverbod te houden. "Vrouwen verbieden auto te rijden beperkt hun vrijheid van beweging en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals naar het werk rijden, naar de supermarkt gaan of hun kinderen van school ophalen", zegt Philip Luther, adjunct-directeur van Amnesty International in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Het rijverbod voor Saudische vrouwen heeft de afgelopen weken wereldwijd voor veel ophef gezorgd na de arrestatie van de 32-jarige Manal al-Sharif. Zij werd opgepakt omdat ze een auto bestuurde en een filmpje van haar rit online had gezet om zo vrouwen aan te sporen hetzelfde te doen. Al-Sharif werd na negen dagen vrijgelaten, maar moest wel beloven dat ze haar online campagne Women2Drive zou stopzetten. Door: Ikram en Onno

STER reclame