Feest bij de roeisters van de vier-zonder
NOS SportAangepast

Twee keer goud voor roeisters op WK: titel voor twee-zonder en vier-zonder

Nederland heeft op de eerste finaledag van de WK roeien in Belgrado drie medailles veroverd. De roeisters in de twee-zonder en vier-zonder werden wereldkampioen op het Sava-meer, de dubbelvier pakte zilver.

Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra stuntten met goud in de vier-zonder. Eerder werden Ymkje Clevering en Veronique Meester wereldkampioen in de twee-zonder.

Bekijk hieronder in de carrousel de twee gouden races:

Het Nederlandse kwartet in de vier-zonder moest aan de bak om de snel gestarte Britse boot bij te halen. Meter voor meter kwam Nederland dichterbij en halverwege werden de Britsen ingehaald.

Oldenburg, Drenth, Offereins en Boonstra zagen de dreiging daarna nog van de Roemeense boot komen. Maar hun eindsprint werd afgeslagen door de Nederlandse vrouwen. Het zilver was voor Roemenië, de Britsen moesten genoegen nemen met brons.

"Echt ongelofelijk dat het lukt op dit niveau", zei Boonstra kort na de gouden race. Oldenburg gaf toe dat de hoop er wel was: "Het is op de hotelkamer weleens stiekem gezegd: 'we worden wereldkampioen', omdat we dachten dat het zou kunnen. Maar dat was meer voor de grap dan dat we echt dachten dat het zou lukken."

Bekijk hier de reactie van de gouden vier-zonder en een reportage over Marloes Oldenburg. De roeisters brak vorig jaar na de WK de bovenste wervel in haar nek bij een mountainbike-ongeluk. Bij de EK in mei veroverde ze brons. Een reportage van verslaggever Vlado Veljanoski:

Ymkje Clevering en Veronique Meester bleven in de twee-zonder verrassend de concurrentie uit Australië en Roemenië voor.

Clevering en Meester waren in de halve finales niet voor het eerst dit jaar langzamer dan de Australische roeisters. Maar in de finale van het olympische nummer ging het Nederlandse duo al snel aan kop, nam een forse voorsprong en won in 7.20,52.

"Echt ongelofelijk", zei Clevering na de gouden race. "We hebben een dalletje gehad dit seizoen, toen werden we heel hard ingemaakt door die Aussies. Dat hebben we gebruikt om heel hard te trainen en nu winnen wij best wel dik."

Clevering en Meester verrassen concurrentie en zichzelf met WK-goud: 'Ongelofelijk'

Jessica Morrison en Annabelle McIntrye (Aus) bleven de Nederlandse boot al vaak voor, maar moesten nu op ruim twee seconden achter het Nederlandse duo genoegen nemen met zilver. Het brons ging naar de Roemeensen Ioana Vrinceanu en Roxana Anghel.

"Na al die tweede plekken mogen we nu eindelijk hier staan, niet normaal", zei Meester, voordat het duo gehuldigd werd op de oever van het Sava-Meer.

Vorig jaar behaalden het Nederlandse duo achter Australië zilver op de WK in het Tsjechische Racice. Ook bij de Europese kampioenschappen dit jaar in het Sloveense Bled moesten Clevering en Meester genoegen moeten nemen met de tweede plaats, achter Roemenië.

De twee roeisters maakten eerder deel uit van de vier-zonder die zilver pakte op de Olympische Spelen in Tokio in 2021 en bij de WK in 2019 in Oostenrijk.

Zilveren dubbelvier

Bente Paulis, Laila Youssifou, Roos de Jong en Tessa Dullemans gingen in de dubbelvier lang mee met het tempo van de Britse boot. Beide kwartetten hielden energie over voor een eindsprint, waarin Nederland haar meerdere moest erkennen. De Britsen wonnen in 6.29,70. Nederland finishte nog geen seconde later. Het brons ging naar China.

Bekijk hier de race en reactie van de dubbelvier:

"Dit is heel zuur, we waren heel dichtbij", vertelt Bente Paulis na afloop met een zilveren medaille om haar nek. "Ja, het is nu echt even balen, maar we mogen ook wel heel trots zijn", valt Tessa Dullemans haar bij. "We zijn op waarde geklopt."

Pararoeiers Corné de Koning en Chantal Haenen werden vierde in de finale gemengde dubbeltwee (PR2), ruim achter de Britse boot die won. Het duo uit China werd tweede.

De Britten en Chinezen namen al snel een ruime voorsprong op de rest van het veld. De Koning (zilver op de Paralympische Spelen in Tokio) en Haenen (in Tokio nog actief als handbiker) startten bewust rustig, maar konden op de lange adem niet meer in de buurt van goud komen.

Het Nederlandse duo verloor de strijd om brons met de Poolse boot en werd vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl