NOS NieuwsAangepast

Politie: 2400 mensen aangehouden bij klimaatdemonstraties bij A12

Bij de A12-blokkade in Den Haag zijn ruim 2400 demonstranten aangehouden. Dat heeft de politie bekendgemaakt, enkele uren nadat de activisten van de snelweg waren weggehaald. Onder de arrestanten zijn tientallen minderjarigen.

In een verklaring meldt de politie dat de demonstranten met bussen naar het ADO-stadion zijn gebracht.

De politie was vanmiddag enkele uren bezig met het aanhouden van klimaatactivisten die de A12 in Den Haag blokkeerden. Omstreeks 14.30 uur hield de politie de eerste demonstranten aan, rond 18.30 uur waren zij allemaal van de snelweg weggehaald. Voorafgaand aan de politieactie werden ook waterkanonnen ingezet.

De activisten blokkeerden de tunnelbak van de A12 uit protest tegen de subsidies op fossiele energie. Volgens de politie is er bij de aanhoudingen "enig geweld" gebruikt door agenten.

Even verderop, op de Laan van Reagan en Gorbatsjov, vond een zogenoemde steundemonstratie plaats. Die demonstratie was wel toegestaan door de gemeente. Tientallen andere organisaties, waaronder Greenpeace en Milieudefensie, waren erbij aanwezig.

Extinction Rebellion zegt dat bij beide protesten zo'n 25.000 mensen aanwezig waren, maar ook hierover heeft de politie niets naar buiten gebracht.

Waterkanon ingezet tegen klimaatactivisten die weer de A12 blokkeren

De actie op de A12, de zoveelste door Extinction Rebellion (XR), was vooraf verboden door de gemeente. Bij eerdere acties werden honderden activisten weggehaald uit de tunnelbak van de Utrechtsebaan, een onderdeel van de A12.

De politie zette ook bij vorige klimaatblokkades op de snelweg in Den Haag waterkanonnen in, maar ditmaal stonden de zogeheten waterwerpers "een standje hoger" afgesteld. "De vorige keer was het meer sproeien", zegt een woordvoerder. De gebruikte waterkracht is overigens nog altijd maar een fractie van de hardste stand.

Meer demonstraties

Uit voorzorg waren boven de Utrechtsebaan zwarte hekken geplaatst. Hiermee proberen de autoriteiten te voorkomen dat mensen van bovenaf contact kunnen maken met klimaatactivisten in de tunnelbak. Met ingang van vandaag gaat XR elke dag de A12 in Den Haag blokkeren, zo heeft de actiegroep aangekondigd.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie was aanwezig bij de demonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Hij ging er in gesprek met actievoerders. "Ik werk elke dag aan wat XR zich terecht afvraagt: het afbouwen van alle fossiele subsidies", zei hij vooraf op X. Over het blokkeren van snelwegen schreef hij "dat moet anders kunnen."

Wat mag er wel en niet bij een demonstratie? Eerder maakten we deze video over de dilemma's van demonstreren:

De dilemma’s van het demonstreren, hoe ver mogen actievoerders gaan?

Volgens een maandag gepubliceerd rapport is de overheidssteun aan bedrijven die fossiele energie gebruiken nog groter dan voorheen gedacht. Het gaat volgens milieuorganisaties jaarlijks om 37,5 miljard subsidie.

Eerder kondigde het kabinet aan alle fossiele subsidies te willen afbouwen, maar een plan om dat te doen is er nog niet.

NOS op 3 legt uit hoe fossiele energie indirect wordt gesubsidieerd door allerlei belastingmaatregelen:

Méér vervuilen, minder betalen… hoe dan!?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl