Neymar
NOS Voetbal

Neymar passeert Pelé met twee goals in zege Brazilië op Bolivia richting WK

Brazilië is overtuigend begonnen aan de reeks WK-kwalificatiewedstrijden. In Belém was de Seleçao met 5-1 te sterk voor Bolivia. Neymar volgde in zijn 125ste interland met zijn 78ste en 79ste doelpunt in het Braziliaanse shirt (de 4-0 en de 5-1) legende Pelé op als topscorer aller tijden van zijn land.

De vorig jaar overleden Pelé kwam in 92 interlands tot 77 treffers. Neymar eerde de drievoudig wereldkampioen door na zijn eerste doelpunt van de avond te juichen zoals Pelé dat deed: met één vuist slaand in de lucht.

"Ik ben heel gelukkig, hier zijn geen woorden voor", zei Neymar na het breken van Pelé's record. "Ik had nooit gedacht dat ik het zou verbreken. Maar dit betekent niet dat ik beter ben dan hij, of ieder andere speler van Brazilië. Ik heb altijd mijn eigen verhaal willen schrijven in de nationale ploeg. Dat heb ik vandaag gedaan."

Neymar streeft legende Pelé voorbij op topscorerslijst: 'Ik ben niet beter dan hem'

Neymar (31) had al sinds februari, toen hij een enkeloperatie onderging, geen officiële wedstrijd meer gespeeld. Zijn laatste interland was de uitschakeling tegen Kroatië in de kwartfinale van het WK afgelopen winter.

Daarop stapte bondscoach Tite op en uitte Neymar twijfels over doorgaan bij de nationale ploeg. Volgens Fernando Diniz, de opvolger van Tite, liet Neymar tegen Bolivia zien waarom hij nog voor Brazilië speelt: "Om doelpunten te maken, records te breken en te laten zien hoeveel hij hiervan houdt."

Schitterende dribbel

Bij de stand 0-0 tegen Bolivia miste Neymar eerst nog een strafschop. Doelman Guillermo Viscarra wachtte de trage aanloop rustig af en hoefde nauwelijks te duiken om de inzet te stoppen. Rodrygo opende niet veel later de score, waarna Neymar met een schitterende actie zijn recordtreffer dacht op te zetten. Maar na een sierlijke dribbel langs vier Bolivianen, stuitte hij opnieuw op Viscarra.

Op aangeven van Neymar tekende Raphina in de tweede helft voor 2-0. Na weer een goal van Rodrygo lukte het Neymar dan toch. Vanaf randje zestien schoot hij een afgeslagen bal strak binnen. Zijn tweede goal, in blessuretijd, was vergelijkbaar. Abrego maakte de enige Boliviaanse treffer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl