NOS Nieuws

Jihadisten doden tientallen burgers en militairen in Mali

Twee aanvallen door jihadisten in het noordoosten van Mali hebben het leven gekost aan tientallen burgers en militairen. Volgens de militaire regering staat het voorlopige dodental op 49 burgers en 15 militairen, maar kan dat nog oplopen.

Een van de aanvallen was op een boot met burgers die voer tussen de steden Gao en Mopti. Ook een legerbasis in Bamba was het doelwit. De regering geeft geen details over de aanvallen, maar zegt wel dat het leger ongeveer vijftig daders heeft gedood.

De verantwoordelijkheid is volgens de regering opgeëist door de islamitische terroristische organisatie JNIM, die banden heeft met al-Qaida. De junta heeft drie dagen van rouw afgekondigd.

VN-missie

Het noordelijke deel van Mali wordt al tijden geteisterd door gewelddadige jihadisten. Sinds 2013 is er een VN-vredesmacht actief, maar daar komt binnenkort een einde aan.

Dat gebeurt op aandringen van het militaire regime, dat alleen nog wil samenwerken met het Russische huurlingenleger Wagner. Voor het einde van het jaar moeten alle 17.000 VN'ers weg zijn uit Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl