Iphones in een Applestore in Peking
NOS Nieuws

'iPhoneverbod voor Chinese overheidsmedewerkers verder uitgebreid'

De Chinese regering heeft overheidsmedewerkers verboden om voor hun werk iPhones van Apple te gebruiken, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het verbod zou ook gelden voor andere smartphones van niet-Chinese merken.

De afgelopen weken zouden ambtenaren door hun leidinggevenden zijn ingelicht over het verbod. Het is niet duidelijk hoever de beperkingen reiken.

Eerder hadden bepaalde ambtenaren van de regering in Beijing ook al beperkingen opgelegd gekregen voor het gebruik van de iPhone. Nu zou het om een breder verbod gaan op het gebruik van de telefoon.

Het verbod op iPhones voor ambtenaren is mogelijk een vergelding voor vergelijkbare beperkingen in de Verenigde Staten voor het gebruik van smartphones van het Chinese Huawei en socialemediaplatform TikTok, dat een Chinees moederbedrijf heeft.

China is een van de grootste markten van Apple en genereert bijna een vijfde van de omzet. Ook heeft Apple samen met zijn leveranciers duizenden werknemers in China in dienst. De aandelen van Apple zijn sinds het nieuws bekend werd met zo'n 6 procent gedaald.

De maatregel komt te midden van oplopende spanningen met de Verenigde Staten en andere westerse landen. Amerika probeert het Aziatische land steeds meer af te knijpen van de meest geavanceerde chiptechnologie, uit angst voor spionage.

Ook de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft daar last van. Op de chipmachines gelden strenge exportbeperkingen. China probeert op zijn beurt al jarenlang minder afhankelijk te worden van westerse technologie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl