Han koopt obligatie en krijgt rente tot in de eeuwigheid
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Zeeuw int rente bij gemeente Middelburg met zeldzame obligatie uit 1820

De nieuwe eigenaar van een obligatie uit 1820 heeft deze week zijn rente geïnd bij de gemeente Middelburg. Een Zeeuws veilinghuis verkocht het eeuwigdurende document begin dit jaar voor 50 euro.

Bij die veiling gingen enkele oude waardepapieren onder de hamer, waaronder waaronder dus de op 16 augustus 1820 uitgegeven obligatie. Han Verbeem, verslaggever van streekomroep De Bevelanden, was de hoogste bieder en noemt het "een mooi, historisch document".

Op de obligatie staat de volgende tekst: "Het Stedelijk bestuur van Middelburg erkent bij deze, dat houder van deze Obligatie is geregtigd, tot een onopzegbaar Kapitaal der Stedelijk gevestigde schuld van dezelve Stad, ter somma van Twee Honderd Guldens." De houder van het waardepapier ontvangt een "jaarlijksche Intrest van drie procent", uit te keren "ten Kantore van den Heer Stedelijke Ontvanger."

De obligatie

De obligatie van 200 gulden verplichtte de gemeente dus om jaarlijks 3 procent rente uit te keren aan de houder van het document. Daar is geen eindtijd aan verbonden en dus wordt de rente ook vandaag de dag nog uitgekeerd.

Omgerekend dacht Verbeem daarom recht te hebben op 552,20 euro, maar op het Middelburgse stadskantoor werd die verwachting al gauw getemperd. Tot 2002 blijkt de rente namelijk jaarlijks te zijn uitgekeerd aan de toenmalige bezitter(s). Wie dat was of waren, is niet bekend.

Zeldzaam

Op de achterkant van het document staat een reeks jaartallen met de paraaf van de belastingambtenaar die de rente uitkeert. Dat is Wim Tabak, die nog steeds in dienst is bij de gemeente Middelburg. Hij kan zich dit document niet meer herinneren, maar hij noemt de documenten vrij zeldzaam.

"Jaarlijks kwamen er een, hooguit twee mensen met zo'n papier langs", zegt hij tegen Omroep Zeeland. "En er gingen jaren voorbij dat er helemaal niemand kwam."

Erg lucratief blijkt de obligatie niet meer. Verbeem rekende op 21 jaar rente van 3 procent, maar ook dat blijkt niet te kloppen. In 1898 heeft de gemeenteraad besloten de rente te verlagen tot een half procent.

Wethouder Rutger Schonis van de gemeente Middelburg keerde het bedrag waar Verbeem recht op heeft zelfs contant uit: negen euro en acht cent.

Advertentie via Ster.nl