NOS Wielrennen

Ganna wint tijdrit in Vuelta, Kuss houdt rode trui, Evenepoel pakt tijd

Ganna snelt naar zege in tijdrit Vuelta, Kuss behoudt rode trui

Filippo Ganna heeft de tiende etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De Italiaan in dienst van Ineos Grenadiers was veruit de snelste in de tijdrit over 25,8 kilometer in en rond Valladolid.

Sepp Kuss behoudt zijn rode leiderstrui. De Amerikaan van Jumbo-Visma staat niet bekend als tijdritspecialist, maar verraste met een knappe dertiende tijd. In het algemeen klassement houdt Kuss de nummer twee, Marc Soler, 26 seconden achter zich.

Remco Evenepoel, wereldkampioen tijdrijden, moest in Ganna zijn meerdere erkennen. De Belg was 16 seconden langzamer dan de Italiaan.

Sepp Kuss passeert de finish

Evenepoel, winnaar van de vorige Vuelta, pakte wel tijd op zijn concurrenten voor de eindoverwinning. Primoz Roglic hield met 19 seconden de schade beperkt, maar Tourwinnaar Jonas Vingegaard (1.01) en Juan Ayuso (0.55) verloren meer.

Ganna haalt vier man in

Van de tijdritspecialisten was Stefan Bissegger de eerste die aan de bak moest. Met een tijd van 28 minuten en 58 seconden mocht hij in de hotseat plaatsnemen. Even later was het Ganna die 1 minuut en 19 seconden van de tijd van de Zwitser afhaalde. Ganna, die in de Italiaanse kampioenstrui rijdt, haalde onderweg vier renners in en legde de lat hoog voor zijn concurrenten.

Van de grote namen voor het algemeen klassement was Aleksandr Vlasov de eerste die bij het eerste tussenpunt in de buurt kwam van Ganna. De Rus was 23 seconden langzamer dan de Italiaan. Tour-winnaar Jonas Vingegaard, die in het algemeen klassement 2.33 minuut achterstaat op ploeggenoot Kuss, zat daar twee seconden achter.

Primoz Roglic (+2.29, ook Jumbo-Visma) begon sneller aan zijn tijdrit. De Sloveen verloor bij het eerste meetpunt slechts tien seconden op Ganna. Wereldkampioen Remco Evenepoel was na 12,5 kilometer verrassend een seconde trager dan Roglic.

Evenepoel wint tijd

Bij het tweede tussenpunt verloren Roglic en Vingegaard meer tijd op Ganna, terwijl Evenepoel juist tijd pakte op de twee Jumbo-mannen. Kuss, geen tijdritspecialist, hield stand en liet Soler (UAE) zijn rode trui niet bedreigen. Uiteindelijk was Soler slechts 17 seconden sneller dan Kuss.

Remco Evenepoel tijdens de tijdrit

Vingegaard kon zijn briljante tijdrit in de Tour de France niet herhalen. De Deen verloor aan de finish 1.18 minuut op ritwinnaar Ganna. Roglic was 42 seconden sneller dan Vingegaard. Evenepoel kwam het dichtst bij de supertijd van Ganna, en won 18 seconden op Roglic in het algemeen klassement.

Nummer vijf in het klassement Mikel Landa was een van de grote verliezers. De Spanjaard verloor meer dan twee minuten op de concurrentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl