Papandreou vecht voor eenheid PASOK

Aangepast op

Premier Papandreou kampt met verzet vanuit zijn eigen PASOK-partij tegen de bezuinigingen, die hij onder druk van de EU en het IMF wil doorvoeren. Hij moest de plannen vanmiddag verdedigen in de PASOK-fractie in het parlement.

De linkervleugel van PASOK dreigt zich af te scheiden als Papandreou het plan om 28 miljard te bezuinigen, doorzet. De socialistische partij heeft een kleine meerderheid in het parlement.

Papandreou heeft een aantal wijzigingen in zijn regering doorgevoerd, in de hoop op meer vertrouwen in het parlement. Hij heeft twee weken de tijd om de ingrepen door het parlement te loodsen.

Lening

De Europese Unie zal Griekenland waarschijnlijk wel een extra lening geven van 12 miljard euro. Dat heeft eurocommissaris Rehn gezegd. De EU-ministers van Financiƫn en de Europese Centrale Bank (ECB) komen zondag weer bij elkaar om de knoop definitief door te hakken. Of de banken ook meebetalen is nog niet duidelijk. Dat is een harde eis van Duitsland en Nederland, maar de ECB voelt daar weinig voor.