NOS Voetbal

Oranje-aanvoerder Van Dijk over uitspraken Van Gaal: 'Deel zijn mening niet'

Van Dijk over WK-uitspraken Van Gaal: 'Ik deel zijn mening niet'

Virgil van Dijk heeft niet het gevoel dat het WK in Qatar een vooropgezet plan is geweest om Lionel Messi wereldkampioen te laten worden. Daarmee reageert de aanvoerder van Oranje op uitspraken die oud-bondscoach Louis van Gaal gisteravond deed.

"Ik heb het vanmorgen gehoord, inderdaad", zegt Van Dijk. "En dat is het eigenlijk wel. Het is natuurlijk zijn mening. Iedereen mag een mening hebben. Ik deel dezelfde mening niet."

De directie van de KNVB wilde tegenover de NOS niet reageren op de uitspraken van Van Gaal.

Vooropgezet spel

Van Gaal was gisteravond bij het eredivisiegala in Utrecht, waar hij een oeuvreprijs voor zijn carrière kreeg. Dat was het eerste media-optreden voor de gepensioneerde coach sinds het WK in Qatar van afgelopen winter.

"Als je ziet hoe Argentinië aan de doelpunten komt en hoe wij aan de doelpunten komen en hoe sommige spelers van Argentinië over de schreef gingen en niet bestraft werden, dan denk ik dat het allemaal vooropgezet spel is", zei Van Gaal.

Op de vraag wat hij daar precies mee bedoelde, zei Van Gaal: "Ik bedoel daar alles mee wat ik zeg. Dat Messi wereldkampioen moest worden? Dat denk ik, ja."

Van Gaal blikt terug op 'vooropgezet spel': 'Messi moest wereldkampioen worden'

De kwartfinale tussen Oranje en Argentinië was een keiharde wedstrijd. Beide ploegen kregen zeven gele kaarten en na afloop van de penaltyserie kreeg de Nederlandse verdediger Denzel Dumfries nog rood.

Provocatie

Messi gaf een assist en scoorde uit een penalty na een lichte overtreding van Dumfries. Daarna juichte hij provocerend richting Van Gaal. Na afloop zocht Messi de bondscoach van Oranje zelfs op en vertelde dat die zijn mond moest houden.

In aanloop naar de kwartfinale zou Van Gaal gezegd hebben dat Argentinië kwetsbaar was, omdat Messi weinig meeverdedigde. Iets dat vanuit het Nederlands ook verkeerd vertaald kan zijn.

Van Dijk helpt tijdens het WK Messi overeind

De wedstrijd eindigde in 2-2, nadat Nederland pas in de elfde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker had gescoord uit een vrije trap. Pas na penalty's won Argentinië. Van Dijk en Steven Berghuis misten namens Nederland.

Komende wedstrijd

Oranje bereidt zich momenteel in Zeist voor op de EK-kwalificatieduels met Griekenland (donderdag) en Ierland (zondag). Doelman Mark Flekken, die niet geselecteerd was voor het WK in Qatar, vertelde dat de spelers het vanochtend "een klein beetje" over de uitspraken van Van Gaal hadden gehad.

"Als het de mening is van de ex-bondscoach, dan mag hij die mening zo uiten. Ik heb die mening persoonlijk niet gehad tijdens het WK", zei Flekken, die niet dieper op het thema wilde ingaan omdat hij zelf niet aanwezig was in Qatar.

Ook Van Dijk wilde verder geen aandacht aan de kwestie besteden. "We hadden vanochtend een meeting over de komende wedstrijd. Dat vinden we veel belangrijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl