NOS Voetbal

Koeman eist meer hardheid bij Oranje: 'We moeten iets rechtzetten'

Koeman eist meer onderlinge hardheid bij Oranje: 'We moeten iets rechtzetten

Bondscoach Ronald Koeman sprak na de teleurstellende wedstrijden in de finaleronde van de Nations League van "een grote stap terug". In aanloop naar de belangrijke EK-kwalificatieduels met Griekenland (donderdag) en Ierland (zondag) moet het beter en vooral ook harder onderling, aldus Koeman.

De persconferentie na de verloren thuiswedstrijd tegen Italië deed het nodige stof opwaaien. Koeman had er toen nadrukkelijk de pee in en zei goed te willen gaan nadenken over wat hij nou precies had zien gebeuren.

Drie zomermaanden later baalt hij nog altijd van het vertoonde spel van toen. "Als je met een teleurstelling te maken hebt, is het fijn als je ze direct weer bij je hebt. Dat was niet zo. Daarom heb ik wel wat belletjes gedaan. De manier waarop we in de eerste helft tegen Italië speelden, was heel erg slecht."

Hardheid

Wat Koeman bijvoorbeeld bijbleef, was de manier waar de Italianen de rechterflank van Oranje in het hemd zetten. Donyell Malen en Denzel Dumfries kwamen er samen niet uit.

"Het is heel gezellig in de groep, dat zie je als je ze weer binnen ziet komen. Maar je moet ook hard naar elkaar zijn. Ik vind dat de spelers elkaar te weinig corrigeren. Als de buitenspeler zijn back meermaals laat lopen, moet je er wat van zeggen. Het is ook een stuk communicatie en daarin is Denzel te lief geweest."

Koeman hoopt dat zijn selectie bewust is van het enorme belang van de twee duels die deze week op het programma staan. "Het besef moet nu wel aanwezig zijn dat we iets recht moeten zetten, zowel qua spel als resultaat. We kunnen niet voorkomen dat er een negatieve tendens rond het elftal is ontstaan, maar we kunnen wel laten zien dat we beter kunnen."

De Jong mag bellen, straf voor Frimpong

Door de blessure van Memphis Depay is de spoeling voorin dun. En Luuk de Jong, in bloedvorm bij PSV, zinspeelde van de week op een mogelijke terugkeer bij Oranje.

Hoe staat Koeman daartegenover? "Met Luuk heb ik, toen hij vertelde te willen stoppen als international, goed gesproken. Hij zegde toen af, dus hij moet mij weten te vinden als hij terug wil keren. De bal ligt bij de speler: ons contact is daar in ieder geval goed genoeg voor."

Luuk de Jong mag Koeman bellen voor terugkeer bij Oranje: 'Deur staat altijd open'

Voor Jeremie Frimpong staat de deur bij Oranje even niet open. De rechtsback van Leverkusen was zeer teleurgesteld over het feit dat hij niet werd geselecteerd voor de finaleronde van de Nations League en meldde zich daarop af voor Jong Oranje.

"Nigel de Jong heeft onlangs gesproken met Frimpong en hij wil nog steeds voor Oranje uitkomen", aldus Koeman. "Maar voor deze interlandperiode hebben we met de KNVB besloten dat hij niet oproepbaar was."

"Dat kun je als een straf zien. Als jij denkt af te zeggen bij Jong Oranje en overmorgen weer bij het Nederlands elftal wil zijn, ja, dat is niet zoals wij denken over internationals."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl