NOS Sport

Dominantie Verstappen leidt tot bewondering én verveling: 'Niet goed voor de sport'

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Italië

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 in Italië

Het was een educated guess van een Formule 1-icoon. Tweevoudig wereldkampioen Emerson Fittipaldi voorspelde op de startopstelling al datgene wat de tienduizenden tifosi vreesden.

"Het is mooi dat Ferrari hier vooraan staat, maar lang gaat dat niet duren. Ze zijn een paar rondjes goed, maar vreten hun banden straks op. Ze mogen blij zijn als er een op het podium komt. Red Bull Racing is op zondag onverslaanbaar. Dat zal hier niet anders zijn. Max' tiende op rij is op komst."

Max Verstappen viert zijn tiende zege op rij

De Braziliaan, die in 1972 en 1974 de wereldtitel veroverde, voorzag een gemakkelijke zege voor Verstappen. Geen grote gok; de regerend kampioen had immers voor de Italiaanse grand prix al negen keer op rij gewonnen. "Ontzettend knap. Ongeëvenaard."

"Uiteraard heb ik daar respect voor en verdienen Max en zijn team alle lof, maar het is niet goed voor de sport. De race-uitslag is veel te voorspelbaar. Dat zou ik ook hebben gezegd als ik vijftig jaar geleden tien races achter elkaar had gewonnen."

Fittipaldi relativeert Verstappens record nog enigszins. "Vroeger haalden veel minder auto's de finish. Auto's waren niet zo betrouwbaar. Dat maakt het voor de huidige generatie eenvoudiger om zo'n reeks neer te zetten, maar ik wil niets afdoen aan de prestatie."

Emerson Fittipaldi op het circuit van Monza

"Het is een mijlpaal en het is geen toeval dat uitgerekend hij dit doet. Verstappen is een van de beste coureurs uit de geschiedenis. Hij heeft fluwelen voeten en racet magistraal."

Geen illusies bij Leclerc

Ferrari-coureur Charles Leclerc (vierde achter teamgenoot Carlos Sainz) was na de Italiaanse grand prix realistisch. "Derde en vierde was voor ons het maximaal haalbare. We hebben allebei alle rondjes op de limiet gereden. Dat maakte het een heel vermakelijke race. We hebben echt alles gegeven voor de tifosi. Daarom vochten we aan het eind felle duels uit."

Achter Bulls Verstappen en Pérez streden Sainz en Leclerc fel om de derde plek. "Het ging ook wel ergens om", vond Leclerc. "Elke Ferrari-rijder wil hier op het podium staan, boven die gepassioneerde rode zee van fans. Een explosie van enthousiasme en emotie."

In onderstaande video vertellen Ferrari-teambaas Fred Vasseur en Sainz' teamgenoot Charles Leclerc over de race in Monza:

Vasseur tevreden na thuisrace: 'Mooi dat we het duel met Red Bull aan konden'

"Je kon merken dat de fans opgelucht waren, hoewel we de race niet hebben gewonnen. Ze zijn niet verwend dit jaar. We draaien een moeilijk seizoen."

"Ik heb geen moment, geen enkele seconde gedacht dat we Max' tiende grand prix-zege op rij konden voorkomen", gaf Leclerc toe. "Ooit zal er een eind komen aan die reeks, dat is zeker."

"Er gaat een keer iemand anders winnen, maar wij hebben momenteel op zondag niet de auto om dat voor elkaar te krijgen. Verstappen en Pérez waren zo pijlsnel in de laatste bocht voor het rechte stuk. Ik heb geen idee waar ze die snelheid precies vandaan halen, maar er was geen kruid tegen gewassen."

Red Bull is gewoon veel beter dan de rest. En dan verdien je dit succes en de complimenten.

Charles Leclerc (Ferrari)

De Monegask Leclerc is het met Fittipaldi eens dat de Verstappendominantie voor neutrale fans vervelend begint te worden. "Iedereen mag dat saai vinden. Formule 1 heeft altijd dominante coureurs en teams gehad."

"Natuurlijk wil ik liever een seizoen waarin elke weekend een ander de race wint en waar het gat na anderhalf uur een seconde is. Maar ze zijn gewoon veel beter dan de rest. En dan verdien je dit succes en de complimenten. Daar mag je ook van genieten."

Hamilton feliciteert Verstappen

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton had na een voor hem teleurstellend raceweekend (zesde) weinig trek om stil te staan bij Verstappens mijlpaal. De Mercedesrijder, die in 2021 door Verstappen werd onttroond, hield het kort. "Statistieken boeien me sowieso niet, maar het is mooi voor hem. Gefeliciteerd!"

Desgevraagd wilde de 38-jarige Brit wel erkennen dat ex-teamgenoot Valtteri Bottas ervoor verantwoordelijk is dat hij zelf nooit zo'n zegereeks heeft neergezet. "Valtteri was erg competitief en won veel races. Ik heb altijd sterke, consistente teamgenoten gehad."

Feest bij Red Bull na de twee podiumplekken in Monza

Met die laatste opmerking borduurde Hamilton subtiel voort op een sneer die hij eerder in het weekend uitdeelde. "Ik denk dat al mijn ex-teamgenoten beter waren dan de teamgenoten van Max. Jenson Button, Fernando Alonso, Nico Rosberg en Bottas; ze presteerden allemaal fantastisch."

Hamilton, die afgelopen week zijn contract met twee jaar verlengde, kan voorlopig alleen maar dromen van een grand prix-zege. Laat staan tien op rij.

"De auto waar we het nu mee moeten doen is geen partij voor Max en Red Bull. Het is pijnlijk voor mij en Mercedes. We willen dolgraag sneller zijn. Ik denk dat we nu onze moeilijkste races achter de rug hebben, maar ik tel de dagen tot 2024 af. Dan gaan we het Verstappen moeilijker maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl