NOS Nieuws

Wekdienst 4/9: Eerste Afrikaanse klimaattop • Aangifte tegen chemiebedrijf Chemours

Goedemorgen! Vandaag is de eerste Afrikaanse klimaattop en doen 2700 omwonenden aangifte tegen het bedrijf Chemours.

Maar eerst het weer: vandaag schijnt de zon flink, al komen ook velden met dunne sluierbewolking voor. Het wordt met weinig wind uit oostelijke richting zomers warm; maximaal 24 tot 27 graden. De komende dagen blijft het zonnig en vrij warm septemberweer.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Kenia begint de eerste Afrikaanse klimaattop. Volgens VN-cijfers dragen Afrikaanse landen slechts drie procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar het continent heeft wel veel last van de gevolgen van klimaatverandering.
  • Advocaat Benedicte Ficq doet vanochtend aangifte tegen de directie van het chemische bedrijf Chemours. Ze doet dat namens 2700 mensen in en rond Dordrecht.
  • De Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan ontmoeten elkaar om de graandeal nieuw leven in te blazen. Rusland stapte onlangs uit de deal die de Oekraïense graantoevoer via de Zwarte Zee veilig moet stellen.
  • En het CDA komt vandaag met het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

Wat heb je gemist?

De fossiele sector ontvangt jaarlijks 37,5 miljard euro subsidie, zeggen milieuorganisaties Milieudefensie, SOMO en Oil Change International. Zij deden onderzoek naar de fossiele subsidies. Het gaat bijvoorbeeld om belastingvoordelen, prijssteun en overheidsinvesteringen.

Er zijn volgens de onderzoekers 31 regelingen in Nederland waarmee de overheid fossiele brandstoffen bevoordeelt én minder belastinginkomsten krijgt. De 37,5 miljard euro is fors hoger dan bedragen die eerder rondgingen. Het ministerie sprak een paar jaar geleden van 4,5 miljard euro. Eerder kondigde het kabinet aan alle fossiele subsidies te willen afbouwen, maar een plan om dat te doen is er nog altijd niet.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Golfster Anne van Dam heeft op het Iers Open net naast de toernooiwinst gegrepen. De 27-jarige Nederlandse moest in een play-off de zege laten aan de Deense Smila Sönderby.

Maar voor het afslaan van de play-off ging het al mis. Al haar clubs vielen op de grond toen de tas in de buggy waarin ze reed was blijven hangen achter een koord:

Golfbuggy moet onder touwtje door, clubs Van Dam vallen op de grond

Mooie maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl