Biden spreekt de pers toe bij zijn bezoek
NOS Nieuws

Gouverneur DeSantis laat verstek gaan bij bezoek Biden aan Florida

De Amerikaanse president Biden heeft een bezoek gebracht aan het deel van de staat Florida dat afgelopen week werd getroffen door een orkaan. Hoewel het Witte Huis eerder had gemeld dat hij daarbij ook de Republikeinse gouverneur DeSantis zou ontmoeten, weigerde die te komen.

"Zo snel nadat deze landelijke gemeenschappen zijn getroffen zou de veiligheidsoperatie de hulpverlening hinderen", liet het kantoor van de gouverneur in een persbericht weten. Volgens DeSantis moet de nadruk eerst liggen op het helpen van slachtoffers, het vrijmaken van wegen en het herstellen van de stroom.

Wat ongetwijfeld ook zal meespelen is het feit dat DeSantis hoopt volgend jaar de Republikeinse kandidaat te worden bij de presidentsverkiezingen. Hij zou het dan opnemen tegen zittend president Biden. Hoewel Donald Trump de meeste kans maakt in de voorverkiezingen, steekt DeSantis boven de rest van zijn rivalen uit.

Een al te vriendelijke ontvangst van een politieke tegenstander leverde de Republikein Chris Christie in 2012 veel kritiek op van partijgenoten: toen hij in verkiezingstijd president Obama ontving nadat zijn staat New Jersey was geraakt door orkaan Sandy, werd dat gezien als een kans voor de Democraat om zich presidentieel en onpartijdig op te stellen.

Gesproken met hulpverleners

Biden wilde tijdens zijn bezoek niet veel woorden vuilmaken aan de afwezigheid van DeSantis. Gevraagd of hij nog een boodschap voor de gouverneur had, antwoordde Biden alleen: "We zullen ons goed ontfermen over Florida".

In de staat bezocht Biden het plaatsje Live Oak, waar hij schade aan huizen bekeek en sprak met de burgemeester en reddingswerkers. Hij beloofde dat zijn regering er alles aan zou doen om de benodigde hulp te verschaffen:
Bij het bezoek kreeg de president wel gezelschap van de Republikeinse senator Scott van de staat.

President Biden bezoekt Florida en bekijkt schade na orkaan Idalia

Biden gebruikte het bezoek om te waarschuwen dat dit soort extreem weer vaker voorkomt door klimaatverandering. "Geen enkel intelligent persoon kan de impact van de klimaatcrisis ontkennen. Kijk om je heen, nationaal maar ook wereldwijd. Historische overstromingen, grote droogte, extreme hitte, dodelijke natuurbranden."

Het zijn dit soort opmerkingen waar DeSantis met de president grondig over van mening verschilt. Hij blijft liever op de vlakte over de vraag of mensen klimaatverandering veroorzaken en zei eerder "het weer niet te willen politiseren".

'Geen hinder'

Het hoofd van de federale rampenbestrijding FEMA zei tegen de meegereisde pers dat het bezoek van de president geen hinder veroorzaakte in het gebied. De wegen waren al vrijgemaakt en het herstellen van de elektriciteit kon gewoon doorgaan.

Orkaan Idalia kwam afgelopen woensdag aan land in Florida, wat tot veel schade door windstoten en overstromingen leidde. Zeker drie mensen kwamen om het leven, honderdduizenden kwamen zonder stroom te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl