Hevige rellen en zeker 140 gewonden bij Eritrees protest in Tel Aviv
In de Israëlische stad Tel Aviv is een demonstratie van Eritrese asielzoekers tegen het Eritrese regime uitgelopen op hevige onlusten. Honderden voor- en tegenstanders van het regime raakten slaags met elkaar en de Israëlische politie. Er worden ruim 140 gewonden gemeld.
De politie zegt verrast te zijn door de intensiteit van het geweld. "Tegenstanders van het regime braken door de dranghekken en gooiden met stenen", zegt de districtschef tegen de nieuwssite The Times of Israël. De situatie zou inmiddels onder controle zijn. Tientallen mensen zijn gearresteerd.
Op deze beelden is te zien hoe de politie ingreep;
Gewapend met stokken en stenen gingen Eritreeërs de politie en politieke tegenstanders te lijf. Agenten, onder meer te paard, probeerden de groepen uiteen te drijven. Daarbij werd traangas ingezet. Ook heeft een aantal agenten met kogels geschoten omdat er sprake zou zijn geweest van een levensbedreigende situatie, zo zegt de politie.
Zeker elf mensen met schotwonden worden behandeld in het ziekenhuis. Het grootste ziekenhuis van de stad spreekt tegenover de nieuwssite van het ernstigste incident sinds de Tweede Intifada. Dat was de Palestijnse volksopstand tegen Israël zo'n twintig jaar geleden.
Honderden verpleegkundigen en artsen zijn opgeroepen om de gewonden te behandelen. Vijftien mensen zijn zwaargewond. Dertig agenten zijn gewond, geen van hen is er slecht aan toe.
Festival voor onafhankelijkheid
Op de Eritrese ambassade in Tel Aviv was vandaag een evenement. Het was een pro-regimefestival ter ere van de dertigjarige onafhankelijkheid van het Oost-Afrikaanse land. Maar honderden tegenstanders van het regime demonstreerden tegen het festival. Zij hadden de Israëlische autoriteiten opgeroepen het evenement af te blazen en gewaarschuwd dat de situatie uit de hand kon lopen.
In diverse landen waren de afgelopen tijd gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van het regime in Eritrea. Een maand geleden waren er vijftig gewonden na dergelijke rellen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De maand ervoor gebeurde hetzelfde bij een Eritrea-festival in Duitsland. Eind mei was er een steekpartij in Rijswijk met meerdere gewonden in de aanloop naar een Eritrees feest.
'Noord-Korea van Afrika'
Eritrea staat bekend als 'het Noord-Korea van Afrika'. Inwoners worden er gedwongen voor onbepaalde tijd in het leger te dienen. Ook in het buitenland worden Eritreeërs onder druk gezet door het regime, bijvoorbeeld om geld te betalen. President Afwerki is al dertig jaar aan de macht en het land kent geen vrije media of verkiezingen.
Israël telt zo'n 25.500 Eritrese asielzoekers. Leden van de coalitie geven het Hooggerechtshof de schuld van de rellen omdat Eritreeërs van het hof mogen blijven. Maar volgens de oppositie zijn de onlusten juist de schuld van de politie, omdat die niet voldoende geluisterd heeft naar waarschuwingen vanuit de Eritrese gemeenschap.