NOS Sport

EK-goud voor Zweedse springruiters, Nederland eindigt als zevende

Zweden Europees kampioen springen, Nederland slechts zevende

De Nederlandse springruiters zijn tijdens het Europees kampioenschap springen in Milaan buiten de prijzen gevallen. De oranje equipe van bondscoach Jos Lansink kon op de slotdag van de landenwedstrijd geen potten breken en eindigde op een teleurstellende zevende plaats.

Zweden, ook al regerend olympisch en wereldkampioen, ging er vandoor met het goud. Ierland pakte zilver en de verrassende Oostenrijkers veroverden de bronzen medaille. Duitsland viel na het wegvallen van Marcus Ehning (zijn paard was niet topfit) buiten de prijzen.

Debuterende paarden

Al op de eerste dag, afgelopen woensdag, ging het niet lekker met de vier Nederlanders. Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Willem Greve bleven allemaal niet foutloos. Zo viel er onder meer een balk en werd de tijd overschreden op het Ippodromo di San Siro, net naast het fameuze San Siro voetbalstadion.

Gisteren volgde er herstel. Een nulronde van Vrieling en Van der Vleuten zorgde weer voor wat zelfvertrouwen bij de springruiters. Ondanks een foutloze rit van Smolders, was het presteren van Nederland niet goed genoeg om vandaag nog een gooi te doen naar en teammedaille.

We hadden gehoopt op een medaille, maar we hinkten misschien te veel op twee gedachten.

Bondscoach

Dat de oranje ruiters minder presteerden dan tijdens de WK vorig jaar, heeft volgens bondscoach Jos Lansink een reden. Nederland plaatste zich vorig jaar tijdens het WK in Herning (Denemarken) met de tweede plaats voor Olympische Spelen in Parijs. Daarmee was de druk om nu te moeten presteren, al weg.

Lansink nam dan ook bewust drie debuterende en ook vrij jonge paarden mee naar Milaan. Highway TN (van Greve), O'Bailey (van Van der Vleuten) en Uricas (van Smolders) reden voor het eerst op het hoogste podium. "Het is goed voor deze paarden om te wennen aan een groot toernooi, de druk en het publiek. En ja, we hadden gehoopt op een medaille, maar we hinkten misschien te veel op twee gedachten."

Zondag volgt nog het afsluitende individuele toernooi. Alleen Vrieling (19de) en Greve (22ste) plaatsten zich voor deze finale, maar kunnen gezien hun achterstand in het klassement een medaille wel vergeten.

Bekijk hier de volledige reactie van de bondscoach:

Bondscoach Lansink over springruiters: 'Had er iets meer van verwacht'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl