Het schip in de haven van Enkhuizen
NOS Nieuws

Mast gebroken van schip met twintig kinderen op IJsselmeer

Op een charterschip is een mast afgebroken terwijl het met zo'n twintig Duitse schoolkinderen onderweg was op het IJsselmeer. Niemand raakte gewond.

Het ongeluk gebeurde gistermiddag op een tweemaster, midden op het IJsselmeer. Het schip, de Eenhoorn, was onderweg van Lemmer naar Enkhuizen. In die laatste plaats ligt het schip nu. De politie meldt dat de mast in beslag genomen is voor onderzoek.

De achterste mast staat nog wel omhoog. Op foto's is te zien dat die mast aan de bovenkant beschadigd is. Mogelijk is de achterste mast geraakt toen de grote mast brak. Vaak zijn de masten verbonden met een lijn.

De beschadigde achterste mast van het schip

Het is nog niet duidelijk wat er precies misgegaan is. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet onderzoek. Een woordvoerder verwacht dat er volgende week meer over bekend wordt.

Houtrot

Een jaar geleden kwam een 12-jarig meisje om het leven bij een soortgelijk ongeluk op een charterschip. Toen brak de giek af, naar later bleek door houtrot. Naar aanleiding van dat ongeluk heeft de ILT onderzoek gedaan naar de certificaten van de zogeheten 'bruine vloot'.

Uit die inspectie bleek dat meerdere schepen de certificaten niet op orde hadden. Het schip waarvan nu een mast is afgebroken, had de benodigde certificaten wel, blijkt uit een lijst van de inspectie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl