Clairy Polak als presentatrice van 'Het filosofisch kwintet'
NOS NieuwsAangepast

Journalist en presentatrice Clairy Polak (67) overleden

Journalist en presentatrice Clairy Polak (67) is overleden. Dat heeft Omroep Human bekendgemaakt. Polak was al enige tijd ongeneeslijk ziek.

Ze werkte onder meer voor diverse radioprogramma's en televisieprogramma's als Buitenhof en NOVA, de voorloper van Nieuwsuur. Voor de NOS presenteerde ze de radioprogramma's het NOS Radio 1 Journaal en Met het Oog op Morgen. Ze begon haar carrière in de jaren 80 bij De Edities, actualiteitenprogramma's op de radio bij de VARA.

Voor Human presenteerde ze dertien seizoenen lang op tv Het Filosofisch Kwintet en het kritische mediaprogramma Medialogica.

Clairy Polak als presentatrice van 'De waan van de dag' van de VARA

Polak werd in 1998 uitgeroepen tot beste radiomaker van het jaar voor haar werk bij het NOS Radio 1 Journaal, dat in 1995 begon. "Zij heeft een heel belangrijke bijdrage geleverd om het op een goed journalistiek niveau te krijgen. Want zij stond erop dat het goed voorbereid was", zegt toenmalig hoofdredacteur Piet van Tellingen. Dat leidde wel eens tot aanvaringen met collega's. "Desalniettemin was zij wel altijd degene die vervolgens ook bereid was om die mensen verder te helpen."

Hoewel haar hart bij de radio lag, ging Polak in 2003 het actualiteitenprogramma NOVA op tv presenteren. In 2010 ging NOVA op in Nieuwsuur, maar Polak ging niet mee. De publieke omroep, worstelend met een links imago, wilde haar niet als presentator bij het nieuwe nieuwsprogramma omdat ze te links zou zijn. De beslissing raakte haar, vooral omdat ze als journalist niet zelf onderdeel van het nieuws wilde zijn.

Datzelfde jaar kreeg ze nog wel de Sonja Barend Award voor haar kritische gesprek bij NOVA met Hans van Goor, de tweede man van de toen nog noodlijdende DSB Bank. In 2014 nam ze de Ere-Zilveren Reissmicrofoon in ontvangst voor haar hele radiocarrière. In 2019 maakte ze haar literaire debuut met de roman Voorbij, Voorbij, over haar leven met haar man Nico, die aan alzheimer leed en voor wie ze jarenlang had gezorgd.

Alleen maar 'ja' zeggen

Polak vertelde in gesprek met de Volkskrant in 2021 dat presenteren voor de radio haar meteen lag, voor televisie vergde wat meer tijd. "Je krijgt te maken met allerlei dingen die ik alleen maar vond afleiden: hoe je in een camera kijkt, hoe je eruitziet, dat je moet uitkijken wat je met je handen doet. Maar ik heb dat geleerd te omarmen, ik speel er nu mee."

In datzelfde interview zei ze dat veel zaken in haar carrière haar zijn komen aanwaaien. "Ik heb nooit een planning gehad van: ik wil per se journalist worden. Of: ik wil per se bekende Nederlander worden, nou ja, een beetje bekende Nederlander. Ik hoefde altijd alleen maar 'ja' te zeggen tegen wat er op mijn weg kwam."

'Eigenzinnig, sociaal en betrokken'

Demissionair premier Rutte stond op zijn wekelijkse persconferentie stil bij het overlijden van Polak, die hij "een journalistiek instituut" en een "zeer scherp interviewer" noemde. Hij prees haar "grote historische kennis" en omschreef haar als een "echte vakvrouw".

Ook veel vakgenoten roemen Polak, als vakvrouw, maar ook als "eigenzinnig", "grappig", "steengoed" en "radiomaker pur sang". NOS-correspondent Arjen van der Horst, oud-redacteur van het NOS Radio 1 Journaal, noemt haar op X, het voormalige Twitter, "zonder twijfel een van de beste en scherpste radiopresentatoren van haar generatie". Voor journalist en oud-presentator Bert van Slooten was ze een voorbeeld. "Scherp. Eigenzinnig, sociaal en betrokken."

Voor omroep HUMAN was ze "veel meer dan alleen een presentatrice", zegt hoofdredacteur Marc Josten. "Ze was met hart en ziel bij deze programma's betrokken, zoals ze ook zeer betrokken was bij de missie van HUMAN om de wereld een menselijker gezicht te geven."

Volgens burgemeester Femke Halsema van Amsterdam was Polak voor niemand bang, nooit modieus, onafhankelijk, nieuwsgierig, stevig en was ze scherp, maar had ze ook een groot inlevingsvermogen. "Wat een verlies", aldus de burgemeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl