NOS Wielrennen

Kuss wint zesde rit Vuelta, Evenepoel verliest leiderstrui aan Martinez

Jumbo domineert: Kuss wint, Roglic en Vingegaard maken tijd goed op Evenepoel

Sepp Kuss heeft de zesde etappe van de Vuelta gewonnen. De Amerikaan sprong op de slotklim weg bij zijn medevluchters en kwam solo aan.

In de strijd om het algemeen klassement heeft Jumbo-Visma een tik terug uitgedeeld aan Remco Evenepoel. Primoz Roglic en Jonas Vingegaard sprongen op de slotklim weg bij de Belg en maakten de achterstand van een halve minuut die zij eerder hadden opgelopen vrijwel helemaal goed.

Evenepoel moest de rode leiderstrui afstaan, iets wat hij aan het begin van de dag al wel incalculeerde. Lenny Martinez, die derde stond in het algemeen klassement, ging al vroeg mee in de vluchtgroep en is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

De Fransman heeft een voorsprong van acht seconden op nummer twee Sepp Kuss. Evenepoel staat negende met een achterstand van 2.47 op Martinez. Hij heeft nog wel een voorsprong van enkele seconden op Roglic en Vingegaard.

Het algemeen klassement na etappe 6

In de rit van donderdag reden de renners van La Vall D'Uixó naar het planetarium bovenop de Pico del Buitre. Onderweg waren er behoorlijk wat hellinkjes en twee beklimmingen van de derde categorie, maar vooral de laatste klim was veelbelovend.

De openingsfase van de etappe verliep zeer onstuimig. Naast een hoop aanvalspogingen was er ook een aantal valpartijen. Met nog 168 kilometer te gaan klapten meerdere renners tegen het asfalt. Later volgden meer incidenten. Voor Lorenzo Milesi (DSM) en Jay Vine (UAE) betekende het einde koers. Ook Wilco Kelderman kwam ten val, maar hij kon zijn weg wel vervolgen.

Andrea Bagioli (Soudal-Quick Step), knecht van Evenepoel, moest de strijd ook staken, hij is geveld door een virus.

Zo'n 40 renners ontsnapt

Nadat de rust was weergekeerd, bleken er zo'n veertig renners te zijn ontsnapt. In de kopgroep zaten onder meer Martinez, Marc Soler, Mikel Landa, Wout Poels, Alveiro Jefferson Cepeda en vier renners van Jumbo-Visma, onder wie Dylan van Baarle en Kuss.

Klassementsleider Evenepoel bleef in het peloton, waardoor Martinez al snel virtueel in het rood reed.

Die kopgroep veranderde ondertussen regelmatig van grootte. Soms reden er renners weg, later keerden er weer wat mannen terug. Duidelijk was in ieder geval meteen dat Evenepoel geen probleem had met het weggeven van de rode trui. In het peloton ging het te hard voor bollentruidrager Eduardo Sepúlveda, die eerder op de dag ook ten val was gekomen.

Voorsprong slonk

Gedurende de etappe slonk de voorsprong van de koplopers. Met nog veertig kilometer te gaan bedroeg het verschil zo'n vier minuten.

Op de ongecategoriseerde klimmetjes voor de finale ging het voor een flink aantal renners in het peloton te hard. Soudal-Quick Step verzette veel werk voor kopman Evenepoel. In de kopgroep won Soler het tussensprintje dat twintig kilometer voor de finish lag.

Na die tussensprint probeerden Andreas Kron en Oier Lazkano weg te springen, maar zij werden snel weer ingerekend. Aan de voet van de laatste klim, een van de eerste categorie met een lengte van elf kilometer, hadden de koplopers nog bijna vier minuten over op het peloton. Onder anderen Van Baarle verzette veel werk in de kopgroep.

Waar de eerste kilometers nog relatief eenvoudig waren, werd het al snel echt afzien. In het uitgedunde peloton werd het tempo volledig gecontroleerd door de mannen van Evenepoel. Onder andere Roglic en Vingegaard zaten ook in deze groep.

Met nog vier kilometer te gaan viel Roglic aan, Evenepoel moest lossen. Even later sloten Vingegaard en Enric Mas aan bij Roglic, waarna Jumbo-knecht Attila Valter zich van voren terug kon laten zakken om Roglic en Vingegaard nog wat te helpen.

Aanval Kuss

Ondertussen was Kuss vooraan de koers weggesprongen, nadat Einer Augusto Rubio namens Movistar al een poging had gedaan. Martinez en Romain Bardet gingen in de achtervolging, waarbij Martinez nog kans had op het behalen van de rode leiderstrui.

Kuss werd niet meer achterhaald en pakte de etappezege. Martinez finishte als tweede en pakte de rode trui. De 20-jarige Fransman is de jongste rodetruidrager ooit.

Bijna drie minuten later kwamen Roglic en Vingegaard gezamenlijk binnen. Ze pakten 31 seconden op Evenepoel. De Belg staat nog wel enkele seconden voor de beide heren van Jumbo-Visma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl