Botic van de Zandschulp
NOS Sport

Van de Zandschulp verder op US Open na opgave Thompson, Griekspoor uitgeschakeld

Botic van de Zandschulp heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de US Open. Veel moeite kostte dat niet, aangezien zijn Australische tegenstander Jordan Thompson na één set (6-3) geblesseerd opgaf.

Van de Zandschulp kwam in de eerste set met 3-0 voor, maar zag Thompson terugkomen tot 3-3. Inmiddels had de Australiër zich zodanig aan zijn rechterenkel geblesseerd, dat hij een medische time-out aanvroeg. Met een bedrukt gezicht liet hij zijn pijnlijke enkel stevig intapen.

De behandeling hielp en Thompson leek daarna weer als vanouds af te kunnen zetten tijdens zijn service. Toch ging de set alsnog met 6-3 naar Van de Zandschulp. Thompson, de nummer 51 van de wereld, gaf daarna geblesseerd op.

De Nederlander neemt het in de tweede ronde op tegen de als 26ste geplaatste Brit Dan Evans.

Griekspoor uitgeschakeld

Minder succesvol was Tallon Griekspoor. De 27-jarige Haarlemmer verloor in de eerste ronde van de Fransman Arthur Fils in een zware vijfsetter: 6-4, 3-6, 7-5, 4-6, 5-7.

Griekspoor, als 24ste geplaatst, begon voortvarend aan het duel, won de eerste set (6-4), maar verloor vervolgens het momentum. Machteloos moest Griekspoor toekijken hoe de 19-jarige Fils de eerste drie games in de tweede set binnenhaalde en die met 6-3 won

Griekspoor verliest slijtageslag van tiener Fils en ligt uit US Open

Om het verval van Griekspoor in cijfers uit te drukken: waar in de eerste set bijna 90 procent van zijn services een punt opleverde, daalde dat percentage in de tweede set naar twee derde van zijn services. Zijn gemiddelde ligt op hardcourt normaal gesproken rond de 75 procent.

Moeizaam trok Griekspoor de derde set naar zich toe: 7-5. Griekspoor leek eerder gefrustreerd dan opgelucht, zich wellicht afvragend waarom het zo moeilijk ging tegen de Fransman die eind mei voor het eerst in zijn nog korte carrière de top-100 bereikte.

Uitputtingsslag

Fils kreeg in de vierde set, bij een 3-1 voorsprong, last van kramp. Na wat squats, rekoefeningen en drie behandelingen kon hij weer verder. De jonge Fransman won de set uiteindelijk met een ace: 6-4.

In de vijfde set gaven beide tennissers elkaar weinig toe. Waar Fils inmiddels weer fit oogde, was het aan Griekspoor af te zien dat het een uitputtingsslag was. Nadat hij met 5-4 voor was gekomen, probeerde Griekspoor zich met enkele diepe ademteugen nog één keer op te laden voor de slotfase.

Maar na vier uur spelen werd de vermoeidheid hem toch te veel. Fils won de set na twee keer deuce met 7-5 en plaatste zich voor de tweede ronde.

Griekspoor wacht nog altijd op zijn eerste overwinning als geplaatste speler op een grandslamtoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl