De ontdekte worm
NOS Nieuws

Artsen ontdekken levende worm van acht centimeter in hersenen patiënt

Bij een Australische vrouw is tijdens een hersenoperatie vorig jaar een levende parasitaire worm van acht centimeter aangetroffen. Onderzoekers hebben de macabere ontdekking deze week naar buiten gebracht. Het is voor het eerst dat er zo'n grote levende parasitaire worm is aangetroffen in de hersenen van een mens. De worm komt normaal gesproken alleen voor bij pythons.

De 64-jarige vrouw klaagde al een jaar over buikpijn, diarree, een droge hoest en nachtelijk zweten. Later kwamen daar vergeetachtigheid en depressieve gevoelens bij.

Naar aanleiding van een MRI-scan van haar hersenen werd besloten dat een hersenoperatie noodzakelijk was. De verwachting was daarbij kanker of een abces aan te treffen, maar de artsen vonden dus een levende worm.

"Het dier bleef onverminderd bewegen. We voelden ons allemaal een beetje misselijk", citeert persbureau AP een van de chirurgen die aanwezig waren bij de operatie.

Iets van deze grootte hadden ze nog nooit eerder gezien:

Parasiet van 8 cm gevonden in hersenen bij operatie

Na onderzoek bleek het te gaan om een rondworm, die vaker voorkomt bij pythons. De vrouw plukte regelmatig inheemse grassen om mee te koken. De artsen en wetenschappers denken dat ze besmet is geraakt via de uitwerpselen van een slang. Bij het plukken of koken van de grassen heeft de vrouw waarschijnlijk de eitjes van de parasiet binnen gekregen.

De ontdekking laat zien dat besmettelijke organismen van de ene soort naar de andere springen, zeggen de wetenschappers. Vooral nu mensen en dieren dichter bij elkaar leven en hun leefgebieden daardoor soms ook overlappen, is het belangrijk om alert te zijn op dit soort besmettingsrisico's.

Met de vrouw gaat het volgens de onderzoekers inmiddels beter, al blijven sommige klachten aanhouden. Ze blijft onder medisch toezicht staan vanwege de uitzonderlijke ontdekking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl