Het lichaam van de 17-jarige Amjad al-Ashqar, doodgeschoten door Israëlische troepen, wordt weggedragen
NOS Nieuws

HRW: steeds meer Palestijnse kinderen slachtoffer van Israëlisch vuur

Het aantal Palestijnse kinderen op de Westelijke Jordaanoever dat slachtoffer wordt van het Israëlisch/Palestijnse conflict neemt toe. Dat stelt Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie oordeelt dat het Israëlische leger "buitensporig optreedt tegen kinderen".

Van de afgelopen vijftien jaar was 2022 het dodelijkste jaar voor Palestijnse kinderen op de Westoever. Volgens de cijfers van de Verenigde Naties kwamen er vorig jaar 36 Palestijnse kinderen om het leven. In Israël werd afgelopen jaar één kind slachtoffer van het conflict.

HRW telt voor dit jaar tot nu toe 34 Palestijnse kinderen die om het leven zijn gekomen op de Westelijke Jordaanoever.

Met scherp geschoten

De mensenrechtenorganisatie heeft de dood van vier Palestijnse kinderen, drie jongens van 17 en een jongen van 15, onderzocht. Daarvoor sprak HRW met onder anderen getuigen, familieleden, artsen en zijn videobeelden bekeken.

"In alle gevallen schoten Israëlische militairen de kinderen in het bovenlichaam. Zonder enige waarschuwing en direct met scherp", schrijft Human Rights Watch. De organisatie beschrijft in het rapport hoe de 17-jarige Mahmoud al-Sadi werd gedood toen hij naar school liep vlak bij het vluchtelingenkamp in Jenin. Hij had net zijn zusjes van 8 en 10 jaar afgezet op school, Verderop was er een vuurgevecht tussen Israëlische militairen en bewapende Palestijnen.

"Volgens een getuige en videobeelden van beveiligingscamera's stond Mahmoud aan de zijkant van de weg te wachten tot het vuurgevecht ophield. Hij had geen wapen of ander projectiel in zijn hand. Toen hij een stap op de weg wilde zetten, werd hij geraakt. Volgens zijn vader en een klasgenoot stond honderd meter verderop een Israëlisch militair voertuig. Er waren geen Palestijnse militanten in de buurt", aldus HRW.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat Israëlische militairen buitensporig en onwettig optreden tegen jongeren die met stenen, molotovcocktails en vuurwerk gooien. "Hoewel deze projectielen ernstig letsel kunnen veroorzaken, heeft het Israëlische leger in veel gevallen herhaaldelijk op borsthoogte geschoten en kinderen gedood waarbij er geen sprake was van ernstige dreiging", oordeelt Human Rights Watch.

In Israël is nog niet gereageerd op het rapport van de mensenrechtenorganisatie. In het verleden beschuldigde de Israëlische regering HRW ervan een anti-Israëlische campagne te voeren" die geen enkel verband houdt met de feitelijke werkelijkheid".

Twee jaar geleden oordeelde HRW in een rapport dat Israël een beleid van apartheid voert, wat leidde tot een felle veroordeling in Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl