In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Dronken man gijzelt en mishandelt organist in kerk Gelderland

Een dronken man heeft gisteren de organist van de Lambertikerk in Zelhem in de Gelderse Achterhoek een uur lang gegijzeld en mishandeld. Dat meldt Omroep Gelderland. De organist wist na een uur alarm te slaan, waarop zijn belager kon worden gearresteerd.

De 71-jarige organist oefende gistermiddag voor de kerkdienst van morgenochtend. Op dat moment veroorzaakte de man al overlast op het plein voor de kerk. Hij zat daar al een tijd alcohol te drinken en reageerde boos op mensen die hem aanspraken op zijn gedrag.

De man is op een bepaald moment de kerk ingegaan en wist toen waarschijnlijk via een pilaar naar boven te klimmen naar de plek waar de organist aan het spelen was.

"Onze organist is ernstig geschopt en geslagen, is bont en blauw en heeft letsel in zijn gezicht", zegt voorzitter van de kerkenraad Ernst van Drumpt tegen Omroep Gelderland. "Ik heb hem vanmorgen voor het laatst gesproken, toen verbleef hij nog in het ziekenhuis. Hij is echt flink te pakken genomen."

Bidden voor Oekraïne

De organist wist na een uur alarm te slaan. "Hij zei dat hij hoge nood had en naar de wc moest. Toen is hij de trap afgegaan, heeft hij de deur naar boven ontgrendeld en toen hij door de deur was, die meteen weer op slot gedaan. Daarna heeft hij de politie gebeld en die is gekomen. Daarna is de man gearresteerd."

De voorzitter zegt dat het voorval veel indruk heeft gemaakt, ondanks dat het nog erger had kunnen aflopen. "Onze organist moet deze aanval mentaal nog wel verwerken. En wij als kerkelijke gemeenschap ook. Dat wordt een heel proces", zegt Van Drumpt. "Vrijdag rond 12.00 uur zaten we nog met elkaar in de kerk om te bidden voor de mensen in Oekraïne, en een paar uur later wordt onze organist zwaar mishandeld. Het is niet te geloven."

Advertentie via Ster.nl