NOS Sport

Net geen promotie ijshockeysters na nipt verlies op WK tegen China

Het is de Nederlandse ijshockeysters net niet gelukt om te stunten met promotie naar de Top Divisie. Oranje verloor de laatste wedstrijd van het naar augustus uitgestelde WK in de op één na hoogste divisie met 2-1 van gastland China.

China bleef zo ongeslagen en promoveerde, net als Denemarken. Oostenrijk (derde) en Nederland (vierde) eindigden samen met de Denen op negen punten, maar het doelsaldo gaf de doorslag. Denemarken versloeg Oranje in het openingsduel met 6-1.

De ijshockeysters grijpen net naast promotie.

De Chinese vrouwen, voor het duel al zeker van promotie, maakten het Nederland al meteen vanaf het begin moeilijk met hun snelle spel in het goed gevulde Shenzhen Universiade Center. Oranje kwam sporadisch onder de Chinese druk uit, kreeg wat kleine kansen (Kayleigh Hamers en Aimee Seppenwolde), maar het was het thuisland dat als eerste toesloeg.

Nadat eerst een powerplay (holding tegen Bieke van Nes) niets had opgeleverd voor China, maakte Kong Minghui aan het einde van de eerste periode 1-0 uit een pass van Fang Xin. Het was aan de goed keepende Eline Gabriele te danken dat het daarbij bleef.

Gelijkmaker Seppenwolde

Het begin van de tweede periode was ook weer voor China. Met Emily Even (illegale hit) voor de ploeg van bondscoach Marco Kronenburg op de strafbank liet Li Ni een grote kans op 2-0 liggen.

Alles veranderde toen Guan Yinging werd bestraft voor tripping na acht minuten in de tweede periode. Nederland benutte de overtalsituatie door meteen te scoren. Captain Savine Wielenga bediende Bieke van Nes, de Chinese doelvrouw Chen Tiya redde, waarna Seppenwolde vanaf rechts de 1-1 binnenschoot.

Nederland behield daarna het initiatief, mede door nog twee powerplays die geen goals opleverden. Lin vond aan de andere kant van het ijs in de break-away Gabriele op haar weg.

Chen sta-in-de-weg

Begin derde periode had Oranje weer twee minuten lang een speelster meer op het ijs, maar zonder resultaat. Meteen daarna zette Kang Mulan China op 2-1 met een hard schot onder de beenschermer van Gabriele door.

Nederland bleef vechten, kreeg nog een vijfde powerplay en haalde een minuut voor tijd goalie Gabriele van het ijs. Het mocht niet baten. Steeds was de sterk keepende Chen Tiya een sta-in-de-weg,

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl