Protesten in de zuidelijke stad Sweida
NOS Nieuws

Al dagen protesten in Syrische steden tegen regime van Assad

In verschillende Syrische steden gaan honderden mensen al dagen de straat op om te protesteren tegen president Assad. In het zuiden van het land zijn er protesten voor de zesde dag op rij, die inmiddels zijn verspreid over het land. Protesten onder het huidige regime komen maar weinig voor.

In de zuidelijke regio Sweida besloten mensen de straat op te gaan vanwege de verhoging van brandstofprijzen. Afgelopen week kondigde de overheid aan om de subsidies op brandstof te herzien. Het land verkeert in een grote economische crisis en heeft te maken met hyperinflatie. Het dagelijks leven is voor de meeste mensen amper te betalen.

De protesten waren aanvankelijk gericht tegen de slechte leefomstandigheden in het land, maar richtten zich snel ook tegen de politieke situatie. Demonstranten roepen ook op tot de vrijlating van politieke gevangenen en zijn ontevreden over het regime en de wijdverspreide corruptie.

De regio Sweida, waar de protesten begonnen, ligt in gebied onder controle van het regime. In steden door het hele land gaan honderden Syriërs inmiddels de straat op, zoals in Aleppo in het noorden en Latakia in het westen. Ook in oppositiegebied in het noordwesten zijn er straatprotesten, die komen daar vaker voor.

In 2011 werden vreedzame protesten tegen het bewind van Assad met veel geweld door veiligheidstroepen neergeslagen. De grootschalige demonstraties in de regio, ook wel de Arabische Lente genoemd, mondden in Syrië uit in een burgeroorlog.

Al twaalf jaar leven Syriërs in oorlog. Veel steden liggen nog in puin, en vaak is er geen elektriciteit en stromend water. Zeker negentig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens, volgens cijfers van de Verenigde Naties. Ook heeft het land te maken met internationale sancties nu Assad nog steeds aan de macht is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl