De stal van de melkveehouder
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Acht verwaarloosde runderen en kalf geëuthanaseerd bij Drentse melkveehouder

Op een melkveehouderij in Drenthe zijn acht verwaarloosde runderen en een kalf geëuthanaseerd. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) troffen de dieren bij een inspectie in zeer slechte gezondheid aan.

Het vee werd gehouden in onhygiënische stallen. Ook waren er volgens de NVWA scherpe en uitstekende delen in de stallen waaraan de dieren zich konden verwonden. De dieren uit hun lijden verlossen was volgens een dierenarts de enige diervriendelijke optie, schrijft RTV Drenthe.

Anonieme melding

De NVWA deed op 3 augustus een eerste inspectie op de boerderij. Dat gebeurde naar aanleiding van een anonieme melding. Inspecteurs troffen toen al kreupele dieren aan die niet de juiste zorg ontvingen.

Een tweede inspectie was gisteren. Toen bleek dat de melkveehouder weliswaar het een en ander had veranderd, maar dat de situatie voor een aantal dieren niet was verbeterd en dat deze dieren dus geëuthanaseerd moesten worden.

Dieren achtergebleven

Een deel van het vee blijft op de boerderij achter. Deze dieren zijn door een dierenarts onderzocht en gezond genoeg bevonden, zodat de NVWA geen reden heeft de dieren mee te nemen.

Hoeveel dieren er precies achterblijven, kan de NVWA niet zeggen. "Maar het gaat niet om grote aantallen", aldus een woordvoerder.

De melkveehouder wordt zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk vervolgd. Ook wordt gekeken of hij zelf zorg nodig heeft. Er is niet bekendgemaakt waar in Drenthe de melkveehouder zit.

Advertentie via Ster.nl