Onkruid (archieffoto)
NOS Nieuws

Limburgse onkruidtrekker na boete vrijgesproken van baldadigheid

De rechtbank in Roermond heeft een man van 28 uit het Limburgse Swalmen vrijgesproken die vorig jaar door de politie was betrapt op het verwijderen van onkruid in een parkje. De man kreeg een boete van 250 euro vanwege 'baldadigheid'. Omdat hij dat 'absurd' vond, spande hij een rechtszaak aan.

Volgens de politie was het uit de grond trekken nadelig voor de plant, omdat die daardoor geen grondstoffen meer kon opnemen uit de bodem. Ook nam de politie het de man kwalijk dat het plantsoen er niet meer netjes uitzag.

Lintje van de koning

De advocaat van de man liet tijdens de rechtszaak een foto zien om te bewijzen dat de plant onkruid was. Ze betoogde dat ze het vreemd vond dat hij door de politie was bekeurd. "Het was een ander verhaal als verdachte een rozenstruik uit de grond had uitgetrokken. Als dit baldadig is, dan zijn alle vuilnismannen baldadig, evenals plantsoenwerkers. Deze man verdient een lintje van de koning en geen boete", aldus de advocaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde dat het "niet de bedoeling is dat Jan en alleman planten uit een perkje gaan trekken". De officier van justitie noemde het gedrag van de man 'asociaal'. Het OM eiste daarop dat hij schuldig zou worden verklaard, maar dat hij geen straf zou krijgen. De rechter was het daar niet mee eens en sprak de Limburger vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl