Demissionair minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Minister Hoekstra volgt Timmermans op als Eurocommissaris

Het demissionaire kabinet gaat minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken voordragen als nieuwe Eurocommissaris. Morgen na de vergadering van het kabinet wordt de voordracht bekendgemaakt. De Britse krant Financial Times maakte als eerste melding van het nieuws.

Er is een vacature voor een Nederlandse Eurocommissaris na het vertrek van Frans Timmermans. Die diende deze week zijn ontslag in, omdat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen lijsttrekker wordt van de combinatie PvdA/GroenLinks. Timmermans was vicevoorzitter van de Europese Commissie en belast met de Europese Green Deal. Het is nog niet bekend welke portefeuille Hoekstra krijgt.

Al langer speculaties

De naam van CDA'er Hoekstra ging al enige tijd rond, net als die van D66-kopstukken Kaag en Ollongren. Premier Rutte zei dinsdag dat het kabinet "echt even de tijd neemt" voor de keuze.

Hoekstra is in het sinds vorige maand demissionaire kabinet minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier namens het CDA. Bij de Kamerverkiezingen van 2021 was hij ook lijsttrekker van het CDA, maar in die rol keert hij niet terug.

Eerder was hij onder meer minister van Financiën, Eerste Kamerlid en consultant bij adviesbureau McKinsey.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl