De stalen constructie om de bommenwerper heen
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Bommenwerper komt na 80 jaar onder het IJsselmeer vandaan

De berging van een bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog neerstortte in het IJsselmeer is begonnen. Het zal een paar maanden duren voordat het vliegtuig uit het water is gehaald en mogelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd.

De Lancaster ED603, een Britse bommenwerper, deed op 12 juni 1943 mee aan een aanval op de Duitse stad Bochum en raakte daar beschadigd door luchtafweer.

Op de terugweg naar Engeland werd het beschadigde toestel opgepikt door een Duitse radar en uiteindelijk neergeschoten. Het kwam terecht in het IJsselmeer, niet ver van de Afsluitdijk. Zeven inzittenden kwamen om het leven, schrijft Omrop Fryslân.

Na tachtig jaar wordt het toestel nu uit het water gehaald. De afgelopen weken is een stalen bak van 30 bij 30 meter om het vliegtuig gebouwd. Het water in de bak wordt weggepompt.

Bij de bergingswerkzaamheden zijn de eerste onderdelen van de Lancaster al voorzichtig te zien:

Neergestortte lancaster uit 1943 wordt uit IJsselmeer gehaald: 'Behoorlijk nog wat graafwerk'

De berging is onderdeel van het Nationaal Bergingsprogramma, dat stamt uit 2018. Voor de berging van de laatste dertig à veertig vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog is geld vrijgemaakt vanuit het Rijk.

Voor drie van de zeven inzittenden van de Lancaster geldt dat hun stoffelijk overschot nooit is gevonden. De berging is met name opgezet om hen te vinden. Het is niet zeker dat de lichamen daadwerkelijk nog in de bommenwerper zijn.

De komende week wordt nog meer water weggepompt uit de stalen bak. Daarna zal de grond zo droog mogelijk worden gemaakt. De berging zal alles bij elkaar een paar maanden duren. Als er slachtoffers gevonden worden in het wrak, zal de identificatie ook nog een tijd duren, zo laat de gemeente Súdwest-Fryslân weten.

Advertentie via Ster.nl