De leiders van Brazilië, China, Zuid-Afrika, India en Russische minister van Buitenlandse Zaken
NOS Nieuws

BRICS-landen akkoord over uitbreiding, maar met welke landen is nog onzeker

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zijn het eens geworden over uitbreiding van samenwerkingsverband BRICS. De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor heeft dat bekendgemaakt op de tweede dag van de BRICS-top in Johannesburg.

Ruim veertig landen tonen interesse, maar het is nog onduidelijk welke naties lid mogen worden van de internationale samenwerkingsgroep. De leden zijn nu wel akkoord over een mechanisme om te bepalen wie erbij mag komen. De details van dit plan worden morgen bekendgemaakt op de slotdag, zegt Pandor.

Onenigheid over uitbreiding

De wijze van uitbreiding is een van de hoofdpunten op de agenda van de vijftiende BRICS-top. Het plan moet een einde maken aan de onenigheid over hoe snel het samenwerkingsverband moet groeien. In tegenstelling tot China, dat de groep snel wil laten groeien, heeft bijvoorbeeld India daartegen gepleit.

Zo'n vijftien landen staan op de lijst van potentiele nieuwe leden voor de zogeheten New Development Bank van BRICS. Dat heeft een leidinggevende bij de ontwikkelingsbank gezegd tegen internationale media. Het gaat onder andere om Saudi-Arabië, Algerije en Argentinië.

Gezamenlijke munt

De optie om een gezamenlijke munt in te voeren, een idee van Brazilië, wordt volgens Zuid-Afrika niet nader besproken op de top. President Lula da Silva van Brazilië had het idee geopperd als tegenwicht voor de internationale dominantie van de Amerikaanse dollar.

BRICS bestaat uit vijf landen die qua inwoneraantal zo'n 40 procent van de wereldbevolking uitmaken. De groep presenteert zich als een alternatief voor westerse samenwerkingsverbanden. Zo zijn de leden kritisch over internationale instanties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Ook wordt er gezocht naar een alternatief voor de standaardbetaling in dollars voor gas en olie wereldwijd.

Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika doen een beroep op samenwerking met andere opkomende economieën. Op de achtergrond spelen ook geopolitieke belangen een belangrijke rol. Zo biedt het Rusland een uitweg voor de sancties die met name westerse landen hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl