Acht mensen zitten vast in een defecte kabelbaan
NOS NieuwsAangepast

Pakistaanse kinderen na uren gered uit kabelbaan 274 meter boven de grond

In Pakistan zijn acht mensen, onder wie zeven kinderen, na een urenlange hulpoperatie gered uit een defecte kabelbaan. De groep zat sinds 06.00 uur plaatselijke tijd vast in de cabine, zo'n 274 meter boven de grond.

In de vroege ochtend brak een van de kabels van de lift in het bergachtige gebied Battagram, waardoor de lift stil kwam te hangen. De constructie hangt nu nog maar aan één kabel in plaats van twee.

Bij de reddingsoperatie werd een legerhelikopter gebruikt, maar die werd vanwege het ondergaan van de zon na een aantal uur niet meer ingezet. Hulpdiensten hebben daarna ingezet op een operatie vanaf de grond, en gebruikten schijnwerpers om licht bij te schijnen. Een aantal inzittenden is uiteindelijk via een zipline gered.

De reddingsactie, eerst met een helikopter, daarna met een zipline, nam vele uren in beslag:

Pakistaanse kinderen gered uit kabelbaan op 274 meter hoogte

De reddingsoperatie werd eerder bemoeilijkt door windvlagen en het risico dat de rotorbladen van de helikopter de lift destabiliseren, zegt een veiligheidsexpert tegen persbureau Reuters.

De Pakistaanse omroep Geo TV heeft contact gehad met een van de inzittenden. "We hebben niet eens drinkwater hier", vertelde de 20-jarige Gulfaraz. Hij zegt dat de kinderen tussen de 10 en 16 jaar oud zijn en dat iemand met hartproblemen bewusteloos is geraakt.

Roep om veiligheidsinspecties

Interim-premier Anwaar ul Haq Kakar noemt het incident alarmerend en heeft de autoriteiten de opdracht gegeven om bij andere private kabelbanen en liften in het land veiligheidsinspecties uit te voeren.

In het bergachtige gebied maken kinderen gebruik van de kabelbaan om naar school te kunnen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl