Turkije roept Nederland ter verantwoording na verscheuren koran
Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse plaatsvervangende ambassadeur op het matje geroepen, omdat Pegida-voorman Edwin Wagensveld afgelopen vrijdag een koran heeft verscheurd bij de Turkse ambassade in Den Haag. Ook een Deense diplomaat wordt ontboden na enkele incidenten met korans, meldt de Turkse staatstelevisie TRT.
Het gesprek heeft vanmiddag plaatsgevonden, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De plaatsvervangend ambassadeur heeft toegelicht dat Nederland het verscheuren van de koran een "volstrekt smakeloze" en "bewust provocerende en aanstootgevende actie" vindt. Maar de diplomaat heeft ook benadrukt dat vrijheid van meningsuiting een grondrecht is in Nederland. "Uiteindelijk is het in Nederland aan de rechter om te bepalen of de wet is overtreden, en niet aan de regering."
De weg waaraan de ambassade staat, de Prinsessegracht, was vrijdag enige tijd afgesloten vanwege de actie van Wagensveld. Er waren ook tegendemonstranten.
'Primitief en sneu'
Demissionair minister Yesilgöz van Justitie noemde vrijdag vóór de actie van Wagensveld het vernietigen van een boek "nogal primitief en sneu". Maar ze voegde eraan toe dat het mag in Nederland. Eerder verhoogde Zweden het dreigingsniveau voor terreur vanwege de koranverbrandingen in dat land. Op de vraag of dat in Nederland ook zou kunnen gebeuren, antwoordde Yesilgöz vrijdag dat dat kan.
Turkije heeft zich vaker uitgesproken tegen het verbranden of verscheuren van de koran. Ook Pakistan veroordeelde de actie van Wagensveld; het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het bewust beschadigen van de koran kwetsend voor alle moslims in de wereld.