Kinderen in de Oost-Franse stad Colmar vinden verkoeling in een fontein
NOS NieuwsAangepast

Code rood voor vier Franse departementen vanwege hitte

In vier departementen in Frankrijk geldt morgen vanwege de hitte code rood. Dat zijn de departmenten Rhône, Drôme, Ardèche en Haute-Loire. De waarschuwing is nodig vanwege de aanhoudende hittegolf, zegt minister Béchu voor Ecologische Transitie.

De hoogste temperaturen worden woensdag verwacht. Het weerinstituut Météo France raadt voor deze departementen aan om voor het heetst van de dag een koele ruimte op te zoeken en goed te drinken. Het verwacht dat er warmterecords gaan sneuvelen.

De hitte vraagt om aanpassingen van toeristen:

Hitte in Frankrijk: 'Je moet vroeg opstaan'

Code rood geeft lokale bestuurders de bevoegdheid om evenementen af te gelasten en openbare voorzieningen te sluiten. Het is de eerste keer dit jaar dat deze waarschuwing is afgekondigd.

Code rood in vier departementen

Eerder vandaag gaf het weerinstituut Meteo France code oranje af voor 50 departementen, ongeveer de helft van het land. De temperatuur kan daar vandaag oplopen tot 38 graden. In het zuidwesten van de Rhone-vallei werd 41 graden verwacht. Morgen kan het in meerdere departementen 42 graden worden.

De huidige hittegolf begon vorige week. Tegen het weekend koelt het af en worden in grote delen van Frankrijk buien verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl