Saudische militairen bij een militaire parade, archieffoto
NOS NieuwsAangepast

Rapport: honderden migranten gedood door Saudi-Arabië bij systematische aanvallen

Tussen maart 2022 en juni dit jaar hebben Saudische grenswachten zeker honderden migranten gedood, schrijft Human Rights Watch (HRW) in een rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie tekent zich een patroon af van systematische aanvallen op Afrikaanse migranten die de grens tussen Jemen en Saudi-Arabië proberen over te steken, op zoek naar werk.

Het rapport is gebaseerd op satellietbeelden en gesprekken met overlevenden. Die zeggen dat Saudische militairen explosieven gebruiken en van dichtbij mannen, vrouwen en kinderen doodschieten. Ook wordt beschreven hoe overlevenden worden geslagen of gedwongen worden tot verkrachting. De gruwelijke getuigenissen sluiten aan bij eerdere berichten over beschietingen van migranten.

Vanuit Saudi-Arabië is nog niet gereageerd op het rapport. Als de beschietingen officieel beleid zijn van het Saudische regime dan is er sprake van misdaden tegen de menselijkheid, benadrukt HRW.

'Imago oppoetsen'

"De miljarden die worden uitgegeven aan professioneel golf, voetbalclubs en grote entertainmentevenementen om het Saudische imago op te poetsen, mogen niet de aandacht afleiden van deze verschrikkelijke misdaden", zegt een onderzoeker.

De slachtoffers zijn vooral Ethiopiërs, die in groten getale de oversteek wagen naar het door burgeroorlog getroffen Jemen. Op zoek naar werk begeven ze zich naar Saudi-Arabië, maar de grens is oorlogsgebied. Momenteel verblijven en werken er zo'n 750.000 Ethiopiërs in Saudi-Arabië, schrijft HRW.

De route van Ethiopië naar Saudi-Arabië is vol gevaren, berichtte Nieuwsuur twee weken geleden:

"We halen het of we sterven"

De Saudische regering wil alleen gereguleerd migranten toelaten. Een visum wordt dan vooraf in het land van herkomst geregeld, zodat iemand per vliegtuig naar het koninkrijk kan komen. Illegale migratie wordt ontmoedigd door mensen zonder geldige papieren te deporteren.

Desondanks blijven migranten via Jemen naar Saudi-Arabië komen. Vorig jaar hebben ruim 200.000 mensen de oversteek vanuit de Hoorn van Afrika naar Jemen gemaakt, blijkt uit cijfers van VN-migratieorganisatie IOM. De tocht over zee is gevaarlijk. Vorige week nog raakten 24 mensen vermist toen een schip met migranten verging voor de kust van Djibouti, schrijft de BBC.

Detentiecentra

In het rapport wordt ook uitbuiting van migranten door Houthi-rebellen beschreven. Deze Jemenitische militie werkt volgens de geïnterviewden samen met mensensmokkelaars. De migranten werden naar eigen zeggen afgeperst of overgeplaatst naar detentiecentra. Die mochten ze pas verlaten als ze een bedrag betaalden.

Als het vervolgens lukte de grens over te steken, kwamen de migranten naar eigen zeggen in Saudische detentiecentra terecht, waar ze soms maanden vastzaten.

In de buurt van zulke detentiecentra zagen HRW-onderzoekers op satellietbeelden uitdijende begraafplaatsen. Eveneens werden er lichamen van slachtoffers gespot op de migratieroute, zo staat in het rapport. Voor het onderzoek zijn 42 migranten geïnterviewd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl