Een gewapende militair bij een stemlokaal in de hoofdstad Quito
NOS NieuwsAangepast

Ecuador stevent af op tweede verkiezingsronde na campagnetijd vol geweld

Bij de presidentsverkiezingen in Ecuador is afgaande op de eerste uitslagen een tweede ronde nodig. Die zou gaan tussen Luisa González, die wordt gesteund door oud-president Correa, en Daniel Noboa, de zoon van een bananenmagnaat.

Met bijna driekwart van de stemmen geteld, gaat González aan de leiding met ongeveer 33 procent. Noboa staat op ongeveer 24 procent. Om direct te winnen had een kandidaat 50 procent van de stemmen nodig, of minstens 40 procent met een voorsprong van 10 procentpunten op de eerstvolgende tegenstander. Aangezien dat nu niet het geval is, wordt op 15 oktober een tweede stemronde gehouden.

Presidentskandidaat vermoord

De verkiezingen in Ecuador werden overschaduwd door geweld, dat ook het leven kostte aan een presidentskandidaat. Twee weken geleden werd presidentskandidaat Fernando Villavicencio meerdere malen door het hoofd geschoten na een verkiezingsbijeenkomst in de hoofdstad Quito. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Vanwege de aanslag waren de veiligheidsmaatregelen bij stembureaus verscherpt. Zwaarbewapende agenten en militairen stonden in en buiten de stemlokalen, maar volgens de Nationale Kiesraad waren er geen gewelddadige incidenten.

Sommige kandidaten trokken met kogelvrij vest en helm naar de stembus:

 • AFP
  Presidentskandidaat Christian Zurita verlaat onder zware politiebegeleiding het stembureau
 • AFP
  Een agent doorzoekt een rugzak bij een stembureau in Guayaquil
 • AFP
  Mensen staan in de rij bij een stembureau in Quito
 • AFP
  Presidentskandidaat Luisa Gonzalez brengt haar stem uit in Canuto
 • AFP
  Een man wordt gefouilleerd bij een stembureau in Quito
 • AFP
  Soldaten wijzen stemmers de weg bij een stembureau in Canturo

De moord op de 59-jarige Villavicencio is opgeëist door de bende Los Lobos. Zes Colombianen zijn opgepakt en zitten vast. Een zevende verdachte kwam om in een vuurgevecht vlak nadat Villavicencio was neergeschoten. De 53-jarige journalist Christian Zurita volgde de doodgeschoten politicus op.

Corruptie en criminaliteit zijn een groot probleem in Ecuador. De afgelopen jaren is het land uitgegroeid tot een knooppunt van cocaïnehandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl