De branden gezien vanuit La Victoria, bij Santa Cruz de Tenerife
NOS Nieuws

26.000 mensen geëvacueerd op Tenerife vanwege branden

Het aantal bewoners dat vanwege de natuurbranden op Tenerife hun huis is ontvlucht loopt steeds verder op. Inmiddels zijn meer dan 26.000 mensen geëvacueerd, hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Vrijdag moesten al 4500 mensen hun huis uit. Elf dorpen worden bedreigd door het vuur.

De branden braken dinsdag uit ten zuidwesten van de provinciehoofdstad Santa Cruz de Tenerife in een bergachtig natuurgebied op flanken van de vulkaan Teide.

"Alles wat we hebben opgebouwd kan zo weg zijn":

Al ruim 26.000 mensen op Tenerife geëvacueerd wegens bosbranden: 'Het doet pijn'

Volgens het regiobestuur van de Canarische Eilanden zijn de branden zo omvangrijk dat het eiland niet de capaciteit heeft ze te blussen. "We hebben nog nooit een brand van deze omvang gezien op de Canarische Eilanden", aldus de gouverneur van de regio, Rosa Dávila. Ze benadrukte dat de prioriteit ligt "bij het beschermen van mensenlevens".

Ruim 260 brandweerlieden zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Ze krijgen hulp van negentien blusvliegtuigen. Er is versterking onderweg vanaf het Spaanse vasteland. Het is de brandweer tot nu toe niet gelukt het vuur in te sluiten en zo te voorkomen dat het verder oprukt. De branden woeden in een ontoegankelijk, bergachtig gebied. Inmiddels is zeker 5000 hectare natuur verwoest.

Hitte en droogte

Door hitte en droogte in combinatie met harde wind grijpt het vuur snel om zich heen. Als gevolg van klimaatverandering stijgt het risico op natuurbranden. Ook het Canarische eiland La Palma kreeg vorige maand te maken met grote bosbranden.

De populaire toeristische gebieden op het eiland worden niet getroffen door het vuur. Ook de twee vliegvelden op Tenerife ondervinden geen hinder van de branden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl