PSV buigt achterstand bij Vitesse na ingrepen Bosz na rust om naar winst

Bekijk de samenvatting van Vitesse - PSV

PSV heeft na een belabberde eerste helft tegen Vitesse in Arnhem in de tweede helft orde op zaken gesteld: 1-3. De thuisploeg stond bij rust met 1-0 voor door een goal van Marco van Ginkel, maar na rust scoorden Ismael Saibari, Yorbe Vertessen en Luuk de Jong.

PSV-trainer Peter Bosz koos evenals in de Europese uitwedstrijd tegen Sturm Graz voor Vertessen als vervanger van Noa Lang, die licht geblesseerd is en met het oog op de aanstaande confrontatie in de laatste voorronde van de Champions League met Rangers uit voorzorg aan de kant wordt gehouden.

Zonder Lang bakte PSV er in de eerste helft weinig van. Passes kwamen niet aan, de opbouw was slordig en achterin stapelde André Ramalho fout op fout. Vitesse-aanvoerder Van Ginkel opende de score met een intikker, na een vloeiende combinatie tussen Mathijs Tielemans, Kacper Kozlowski en Carlens Arcus.

Wissels brengen weer opleving

Van Ginkel, vorige week al matchwinner tegen FC Volendam, was tegen zijn oude club ook dicht bij de 2-0, maar een inzet ging net naast en een ander werd van de lijn gehaald door Jordan Teze. PSV-coach Peter Bosz moet een déjà vu hebben gehad, want vorige week tegen FC Utrecht (2-0) was hij ook al ontevreden over de eerste helft.

• ANP
    Marco van Ginkel viert zijn 1-0 tegen PSV.
  • ANP
    Yorbe Vertessen viert zijn 2-1 tegen Vitesse.
  • ANP
    PSV viert de 1-1 van Ismail Saibari tegen Vitesse.

Bosz nam in de rust rigoureuze maatregelen, met nieuweling Jerdy Schouten (voor Ramalho), Guus Til (voor Isaac Babadi) en Ismael Saibari (voor Bakayoko) als invallers. Met name de positie van middenvelder Schouten was interessant, als centrale verdediger. Evenals tegen Utrecht zorgden de wissels voor een opleving.

Schouten stond met een pass op Luuk de Jong aan de basis van de snelle gelijkmaker. De Jong verlengde de bal met zijn hak naar Saibari en laatstgenoemde ontsnapte aan buitenspel om de gelijkmaker in te schieten.

Vijfde overwinning van seizoen

Ook na de 1-1 had PSV het ondanks een overwicht niet makkelijk. Zo schoot Vitesse-invaller Gyan De Regt, na een misverstand tussen Walter Benitez en Schouten, de bal op de lat. Vertessen tekende met een pegel in de korte hoek voor de 1-2 en toen was de wedstrijd wel gespeeld.

De Jong benutte na een charge op diezelfde Vertessen nog een strafschop. Na een prachtige pass van Veerman op Guus Til had Vertessen nog een tweede goal kunnen maken, maar deze kans liet de Belg liggen.

Na al de vijfde overwinning van het seizoen (2x eredivisie, 2x CL-voorronde, 1x Johan Cruijff Schaal) kan PSV vol vertrouwen toewerken naar het duel met Rangers dinsdag in Glasgow in de play-off-ronde van de Champions League. Maar het spel voor rust in Arnhem zal Bosz zorgen baren en mogelijk dwingen tot andere keuzes in de basis.

Kijk hieronder naar de reacties van Peter Bosz, Jerdy Schouten, Phillip Cocu en Marco van Ginkel.