Mensen op straat in Peking (archief)
NOS Nieuws

China schort vrijgeven statistieken op nu jeugdwerkloosheid recordhoogte bereikt

Het Chinese statistiekbureau schort de publicatie van nieuwe jeugdwerkloosheidscijfers op voor onbepaalde tijd. Volgens de officiële verklaring is de meetmethode mogelijk toe aan vernieuwing. Volgens critici steken de autoriteiten hun kop in het zand nu vorige maand in China een recordwerkloosheid van 21,3 procent werd geregistreerd.

Economen zien het hoge werkloosheidscijfer onder mensen tussen de 16 en 24 jaar als een teken aan de wand. De Chinese economie verkeert in zwaar weer en dat is reden tot zorgen voor de Communistische Partij. De toegang tot statistieken over de economie wordt steeds verder beperkt.

Het Chinese statistiekbureau NBS stelt dat de meetmethode voor de jeugdwerkloosheidscijfers onder de loep moet worden genomen en waar mogelijk moet worden vernieuwd. Sowieso gaan de leeftijdscategorieën op de schop. Er werd niet gezegd voor hoelang de publicatie wordt uitgesteld.

'Ogen sluiten'

Op Weibo, de Chinese versie van Twitter, is kritiek geuit op het besluit van de NBS. "Als je je ogen sluit dan bestaat het probleem niet", zegt een gebruiker. "Er is een gezegde: je hoofd in het zand steken", schrijft een ander.

Naar verwachting is de jeugdwerkloosheid ook afgelopen maand toegenomen, maar daar zijn geen cijfers over bekendgemaakt. De algehele werkloosheid steeg volgens de NBS licht van 5,2 procent in juni tot 5,3 procent in juli. Een gedeeltelijke verklaring voor het grote verschil tussen deze cijfers is dat er niet voldoende werk is specifiek voor de steeds hoger opgeleide jongeren.

"Het is een gevaarlijke situatie waar de Chinese economie zich in bevindt", zei Rien Segers vrijdag in radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij is emeritus hoogleraar bedrijfscultuur in China en Japan aan de Rijksuniversiteit.

Groei neemt af

Jarenlang groeide het bruto nationaal product (bnp) van China met dubbele cijfers. Deze groei neemt gestaag af en komt dit jaar vermoedelijk tussen de 4 en 5 procent uit. Dat zijn uitstekende cijfers voor een Europees land maar niet voor China, legt Segers uit. "Chinezen zullen zich afvragen: hebben we wel een goede leider. Dus president Xi Jinping bevindt zich in een moeilijke positie."

De tegenvallende economische prestaties hebben een aantal oorzaken. Misschien wel de belangrijkste zijn volgens Segers de problemen in de bouwsector. "De appartementenmarkt is volledig ingestort. Het gaat om miljoenen appartementen die leegstaan." Ook andere projecten, zoals de bouw van bruggen en spoorlijnen, zijn stil komen liggen. Vanwege de grote omvang van deze sector werkt dat fors door op de arbeidsmarkt.

Strijd tussen VS en China

Een andere reden is dat de VS China op economisch vlak hard aanpakt. Eerst was er een handelsoorlog, gestart door Washington, waarbij de twee grootmachten elkaar een reeks importheffingen hebben opgelegd. Vervolgens heeft Amerika een maatregelen genomen om de technologische ontwikkeling van China te frustreren. Ook bondgenoten gaan daarin mee, al dan niet onder druk, zoals Nederland met de restricties voor de export van ASML-chipproductiemachines naar China.

"Dit heeft als gevolg dat China veel minder winst maakt. En op termijn technologisch wellicht achter zal blijven. Maar de Chinezen zijn slim. We moeten afwachten wat de daadwerkelijke gevolgen zullen zijn", zegt Segers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl