Lokale partijleider gedood in Ecuador, kort na liquidatie presidentskandidaat
In Ecuador is voor de derde keer in vier weken tijd een politicus doodgeschoten. Lokale partijleider Pedro Briones van Revolución Ciudadana is gisteren omgebracht, dat heeft de presidentskandidaat van dezelfde partij bevestigd.
Het uit de hand gelopen bendegeweld is het hoofdthema bij de presidentsverkiezingen aanstaande zondag. Vorige week werd kandidaat Fernando Villavicencio geliquideerd na een campagnebijeenkomst. De omstandigheden rondom de moord op Briones zijn nog onduidelijk. Wel is volgens Ecuadoraanse media duidelijk dat hij aan schotwonden is overleden.
"Ecuador beleeft zijn bloedigste periode", zei Luisa González op sociale media. De presidentskandidaat voor Revolución Ciudadana betuigde haar medeleven aan de familie van "kameraad Briones". Hij was partijleider in de noordwestelijke provincie Esmeraldas.
González weigert een kogelwerend vest te dragen, verklaarde ze tegen persbureau AP. "Ik heb vertrouwen in God: hij is degene die over ons waakt." Wel heeft de presidentskandidaat haar beveiliging herzien vanwege de aanslag op haar partijgenoot.
Duizenden doden
Ecuador wordt geteisterd door een golf van geweld. In de eerste helft van dit jaar zijn er ruim 3500 mensen door geweld om het leven gekomen. Vorig jaar waren het er in totaal 4600, het hoogste aantal ooit en het dubbele van 2021. Het Zuid-Amerikaanse land is een logistiek centrum geworden voor de internationale drugshandel.
In deze video wordt de crisis in Ecuador uitgelegd:
Eind juli werd de burgermeester van de op twee na grootste stad doodgeschoten. Agustín Intriago was twee maanden daarvoor herkozen.
De geliquideerde presidentskandidaat Villavicencio was een uitgesproken criticus van criminele bendes. Vlak voor zijn dood verklaarde hij te zijn bedreigd door onder meer Los Choneros, een bende die gelieerd is aan het Mexicaanse Sinaloakartel.
De leider van Los Choneros werd afgelopen weekend overgeplaatst naar een extra beveiligde afdeling binnen gevangeniscomplex Litoral. Er werd gezegd dat dit om veiligheidsredenen is gedaan. Het is onduidelijk of het iets te maken heeft met de politieke moord. Gedetineerden hebben sindsdien actiegevoerd om 'Fito' terug te krijgen naar de minder beveiligde afdeling.
"We houden van Fito", was een van de leuzen die werden gescandeerd. Ook hadden gevangenen spandoeken opgehangen en waren ze op het dak van het complex geklommen. Een groep motorrijders had zich voor de gevangenis verzameld en riep daar op tot de terugkeer van de bendeleider, schrijven landelijke media.
Met de hulp van 4000 agenten en militairen werd Fito naar een andere cel gebracht. Presidentskandidaat González stelt dat er geen controle meer is over de gevangenissen in het land. In plaats daarvan zijn detentiecentra de werk- en ontspanningslocaties geworden voor bendes.