NOS Voetbal

Ajax-coach Steijn eist via advocaat dat Van Hooijdonk uitspraken rectificeert

Ajax-trainer Maurice Steijn eist in een brief van zijn advocaat dat Pierre van Hooijdonk zijn uitspraken van zondag in Studio Voetbal rectificeert. In het NOS-programma werd Steijn door Van Hooijdonk beticht van "betrokkenheid bij duistere dealtjes met bevriende zaakwaarnemers".

De gebeurtenissen zouden volgens Van Hooijdonk drie jaar geleden hebben plaatsgevonden. Steijn was toen trainer van NAC Breda, de club waar Van Hooijdonk tegenwoordig een functie als toezichthouder heeft.

Ajax-trainer Maurice Steijn

Steijn eist dat Van Hooijdonk zijn uitspraken rectificeert "via de NOS-nieuwssite en in de eerstvolgende uitzending dat hij te gast is bij Studio Voetbal". Van Hooijdonk heeft kennisgenomen van de brief en beraadt zich nog op een reactie. Hij staat al langere tijd niet op goede voet met Steijn.

Waar gaat het precies om? Zondagavond in Studio Voetbal omschreef Van Hooijdonk de nieuwe Ajax-coach als "een luie trainer". Bovendien had Steijn volgens de oud-international van Oranje in zijn tijd bij NAC "duistere dealtjes gesloten met bevriende zaakwaarnemers".

Presentator Sjoerd van Ramshorst vroeg Van Hooijdonk zijn aantijging te specificeren. Maar die wilde niet zeggen of Steijn zich bijvoorbeeld verrijkt had met transfers. "Hij was betrokken bij duistere dealtjes", herhaalde Van Hooijdonk alleen.

Sydney van Hooijdonk

Steijn was in het seizoen 2020/2021 zonder veel succes trainer van NAC. De club eindigde als vijfde in de Keuken Kampioen Divisie en liep promotie naar de eredivisie mis. Aan het eind van het seizoen stapte Steijn op, omdat hij en zijn gezin zich bedreigd voelden.

Van Hooijdonk is sinds 2022 rvc-lid bij NAC. Hij houdt zich bezig met technische zaken en het ontwikkelen van de voetbalvisie voor de club. Toen Steijn trainer was van NAC had Van Hooijdonk geen officiële functie bij de club.

Wel zat zijn zoon Sydney van Hooijdonk in de selectie. De jonge spits was topscorer, maar vertrok transfervrij naar het Italiaanse Bologna. Sydney van Hooijdonk zei bij zijn vertrek dat een gebrek aan vertrouwen van Steijn een belangrijke reden was om geen nieuw contract bij NAC te tekenen.

Bekijk hier het bewuste fragment uit Studio Voetbal:

Van Hooijdonk: 'Steijn sloot bij NAC duistere dealtjes met bevriende makelaars'

Edwin van Baal, toenmalig voorzitter van de raad van commissarissen van NAC, nam vandaag in een reactie naar Ajax afstand van de "insinuaties en aantijgingen" aan het adres van Steijn.

Vierogenprincipe

"Wij herkennen de uitlatingen van Pierre verre van en distantiëren ons daar dan ook van", schrijft Van Baal in de verklaring, die in handen is van de NOS. "Deze zijn onterecht schadelijk."

Volgens Van Baal kon er bij de club geen sprake zijn van duistere dealtjes met zaakwaarnemers. "Binnen NAC geldt een streng beleid op het gebied van toezicht. Ook in de periode dat Maurice trainer was bij NAC was er sprake van het vierogenprincipe. Iedere transactie passeerde het bureau van de directie, financieel manager, RvC en in veel gevallen ook de aandeelhouders. Niet vier maar zes tot acht ogen dus."

Pierre van Hooijdonk

Toenmalig NAC-directeur Mattijs Manders, die door Van Hooijdonk werd omschreven als een vriendje van Steijn die betrokken zou zijn bij de duistere deals, vindt het totaal niet kunnen wat er aan tafel bij Studio Voetbal gebeurde. Hij noemt de uitspraken van Van Hooijdonk "vals" en "belachelijk".

Ton Lokhoff, technisch directeur van NAC in het seizoen met Steijn, wenst niet te reageren. "Geen interesse", zegt hij.

De Bredase club laat via een persvoorlichter weten dat Van Hooijdonk "op persoonlijke titel en niet namens de club" aanschuift bij Studio Voetbal. "Zijn uitspraken op tv deed hij niet vanuit zijn rol als lid van onze RvC."

Of NAC binnenkort met een inhoudelijke reactie gaat komen? "Het is te vroeg om daar iets over te zeggen".

Reactie NOS Sport

Jacqueline Smit, hoofd van NOS Sport, laat in een reactie weten: "Van de gasten aan tafel wordt ook verwacht dat zij hun mening en analyses geven. Het is wel belangrijk dat de beweringen onderbouwd worden. Dat is in deze eerste uitzending van het seizoen onvoldoende of niet gebeurd. Dat is onderdeel van de evaluatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl