Bosbranden in Portugal verwoesten 7.000 hectare
NOS Nieuws

Bosbrand Portugal verspreidt zich naar Algarve, 1400 mensen geëvacueerd

De bosbrand die sinds zaterdag woedt in Portugal heeft zich naar het zuiden uitgebreid. In de Algarve, waar veel toeristen momenteel vakantie vieren, worden hoge temperaturen gemeten en waait het flink. Die combinatie leidt ertoe dat brandweerlieden veel moeite hebben met het blussen van de brand.

Ook de zes blusvliegtuigen die de brandweer inzet, kunnen lastig bij het gebied komen waar inmiddels naar schatting 7000 hectare is afgebrand. Ongeveer 1400 mensen zijn geëvacueerd.

In het noordelijker gelegen Odemira, dat net boven de Algarve ligt, begon zaterdag de brand. De omstandigheden zijn daar volgens de brandweer nog steeds uitdagend. Maandagavond werd de lucht er donker door een enorme rookwolk.

De burgemeester van Odemira noemt de situatie "zorgwekkend, kritiek en complex". De vrees is dat de brand zich zal verspreiden naar Monchique, een groen en bergachtig gebied op het platteland van de Algarve. Daar waren voor het laatst bosbranden in 2018.

In totaal zijn in Portugal twintig dorpen, vier toeristische accommodaties en één camping uit voorzorg ontruimd. Ook zijn verschillende wegen afgezet. Voor 120 Portugese gemeenten, waaronder Lissabon, geldt nu volgens de autoriteiten het hoogste risico op bosbranden.

Branden in Portugal veroorzaken schade en evacuaties

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl