Wandelaars in de bergketen Aiguilles Rouges in Frankrijk
NOS Nieuws

NKBV: beginnende bergwandelaars regelmatig niet goed voorbereid op pad

Beginnende bergwandelaars gaan regelmatig onvoldoende voorbereid op pad. Dat zegt de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) in de Volkskrant.

Onder andere door corona hebben veel (jongere) mensen het bergwandelen ontdekt, licht directeur Robin Baks toe in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is natuurlijk fantastisch", zegt hij. "Alleen vraagt wandelen in de bergen om een goede voorbereiding. Een rondje wandelen in Nederland is toch iets anders dan bergwandelen. Dat wordt vaak onderschat."

Zo gaan mensen te laat op pad en lopen ze daardoor tijdens de heetste uren van de dag. Of ze beginnen te laat met afdalen. "Op het moment dat het duister inzet en je weet niet goed de weg, dan heb je zomaar een probleem te pakken." Naar boven is volgens Baks over het algemeen een stuk makkelijker dan afdalen.

Bergreddingen

Bergwandelaars worden ook vaak verrast door het weer. Baks noemt extreme regenval of sneeuw in de zomer, waaraan volgens hem te zien is dat weertypes veel veranderlijker zijn geworden de afgelopen jaren. "Het zijn allemaal verschillende soorten weer die tot onaangename situaties kunnen gaan leiden."

"Onweer en zware regenval zijn het gevaarlijkst", zegt hij. "Meestal ook gecombineerd met harde wind. Paadjes die normaal gesproken probleemloos te lopen zijn, veranderen opeens in stroompjes of riviertjes. Bij veel neerslag kan er ook steenslag ontstaan."

De NKBV ziet dat mensen vaker in de bergen vast komen te zitten en er meer reddingsoperaties op touw worden gezet. Dat komt volgens hem doordat er meer mensen de bergen in gaan, maar ook doordat mensen eerder dan vroeger bellen om hulp.

Door extreem en veranderlijk weer komen er ook vaker stenen naar beneden. "Door het verdwijnen van de permafrost zie je dat bergen wat instabieler worden." Het ijs en de sneeuw vormen normaal gesproken de lijm tussen stenen, legt hij uit, maar als die verdwijnen, worden bergwanden of stukken berg instabiel.

Dit jaar heeft de NKBV, die 70.000 leden telt, al acht leden verloren tijdens het bergwandelen of -klimmen. Eerdere jaren waren dat er gemiddeld zo'n drie. De oorzaak van een van de dodelijke ongelukken is waarschijnlijk terug te voeren op klimaatverandering. Daarbij kwamen stukken steen naar beneden in de Zwitserse Alpen.

Verder hadden deze ongelukken volgens Baks niets te maken met extreem weer. Zo kwam er een hardloper door hartfalen ten val in de bergen, viel iemand bij het afdalen van de Mont Blanc honderden meters naar beneden en verongelukte iemand bij rotsklimmen in België.

'Bizarre samenloop'

De directeur noemt de acht doden "een bizarre samenloop van omstandigheden" en "een triest dieptepunt". De acht slachtoffers waren allemaal goed voorbereid, zegt Baks. "Dit aantal hebben we bij mijn weten nog niet eerder meegemaakt. Het heeft ons allemaal heel erg geraakt."

De Volkskrant schrijft dat er vorige maand ook Nederlanders die geen NKBV-lid zijn overleden bij een wandeling in de bergen. Zo kwam in het Giffremassief in Frankrijk een 28-jarige man om het leven door vallende stenen toen het weer ineens omsloeg. Tijdens een tocht op de Sloveense berg Veliki Draski kwamen vrijdag een vader (52) en zoon (20) om. Hoe dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht door de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl