Edwards bij een optreden in Theater Carré in 1980
NOS Nieuws

Amerikaanse 'naakte clown' en entertainer Jango Edwards (73) overleden

De Amerikaanse clown en entertainer Jango Edwards (73) is overleden. Dat is bekendgemaakt door de burgemeester van Barcelona, de stad waar hij al jaren woonde. De artiest was ongeneeslijk ziek.

Stanley Ted Edwards, zoals hij in werkelijkheid heette, werd geboren in Detroit. Begin jaren 70 vestigde hij zich in Europa. In 1975 was hij betrokken bij de organisatie van het theaterfestival Festival of Fools in Amsterdam-Noord, dat tot 1984 werd georganiseerd. Hij trad daar zelf ook op.

Edwards werd daarna ook een bekendheid in andere Europese landen, met name in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Hij trad op in theaters, nam platen op en speelde mee in een Oostenrijkse tv-serie.

Edwards (m) met twee zonen bij een repetitie in Frankrijk in 2016

Edwards wisselde traditionele clownsacts af met kleinkunst en popmuziek. Toeschouwers zullen hem mede herinneren omdat hij geregeld in zijn blootje of bijna in zijn blootje op het podium verscheen. Zo ook bij een optreden tijdens de Bikse Fiste in Hilvarenbeek in 1979.

Hij was daarnaast een grondlegger van de 'Nouveau Clown'-beweging. "Het grootste deel van ons werk speelt zich niet op het toneel af", zei hij in 2014 over de beweging. "We werken op straat, met kinderen, in scholen, in ziekenhuizen. Nouveau-clowns zijn gelijk aan elkaar, ze beconcurreren elkaar niet. In het circus is dat anders."

Een optreden van Jango Edwards & Friends in Amsterdam in 1980:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl