NOS Nieuws

Duits OM onderzoekt reeks dreigbrieven aan moskeeën

Justitie in Duitsland doet onderzoek naar de afzender van tientallen dreigbrieven aan moskeeën. Zeker 33 moskeeën in heel Duitsland hebben de afgelopen tijd een anonieme dreigbrief ontvangen, meldt Der Spiegel.

De brieven hebben volgens het Openbaar Ministerie een rechtsextremistisch karakter; er worden onder meer hakenkruisen in gebruikt.

Sommige brieven zijn ondertekend met "NSU 2.0". Dat is een verwijzing naar de neonazigroep Nationalsozialistischer Untergrund, die van 2000 tot 2007 tien moorden pleegde. Acht slachtoffers hadden een Turkse achtergrond.

De laatste dreigbrief was geadresseerd aan een moskee in Hannover. Een naastgelegen restaurant was eind mei doelwit van een aanslag met brandbommen. In de brief aan de moskee stond: "Jullie eetcafé is nog maar het begin. We komen terug."

Deze foto van een dreigbrief werd online gezet door een islamitische vereniging

Als afzender stond een vrouw uit Osnabrück op de envelop. Bij de brief zat ook een pasfoto van haar. De politie zegt dat de vrouw niets met de dreigbrieven te maken heeft en dat de echte afzender haar overduidelijk in diskrediet wil brengen.

Politie en Openbaar Ministerie gaan ervan uit dat de dader steeds dezelfde is. Vooralsnog is die persoon onbekend.

De reeks dreigbrieven leidt tot zorgen bij islamitische organisaties. De voorzitter van de organisatie Milli Görüs in Hannover roept de Duitse autoriteiten op om meer rechercheurs op de zaak te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl