Filipijnen beschuldigt Chinese kustwacht van inzet waterkanon tegen schepen
De Filipijnen beschuldigt de Chinese kustwacht ervan een waterkanon te hebben ingezet tegen twee Filipijnse bevoorradingsschepen. De schepen zouden met militairen, voedsel, water en brandstof aan boord op de Zuid-Chinese Zee zijn geblokkeerd door de Chinezen. Of er gewonden zijn gevallen, is niet bekendgemaakt.
De confrontatie was bij een ringeiland in de Zuid-Chinese Zee dat in het Westen de Second Thomas Shoal wordt genoemd. De atol ligt bij de Spratly-eilanden, ten westen van de Filipijnen. Zoals bij zoveel eilanden in die eilandengroep, claimen verschillende landen in de regio deze atol. In dit geval wordt het eiland en het omliggende koraalrif geclaimd door zowel China als de Filipijnen, dat er een kleine militaire aanwezigheid op heeft.
De twee bevoorradingsschepen waren onder begeleiding van de Filipijnse kustwacht onderweg naar de Second Thomas Shoal toen de Chinese kustwacht met een waterkanon naar de schepen spoot, zegt de Filipijnse kustwacht. De Filipijnen spreekt van een "excessieve en onwettige actie" die in strijd is met het internationaal recht.
Correspondent Mustafa Marghadi bezocht vorige maand de Spratly-eilanden, waar landen in de regio al jaren 'eilandjepik' spelen:
Door de Chinese actie zou het bevoorradingsschip geen manschappen en voorraad hebben kunnen brengen naar de atol. Op dit eiland liet de Filipijnen in 1999 doelbewust een marineschip stranden om de territoriale claim te versterken. Dat schip wordt sindsdien beschermd door Filipijnse militairen, die China een doorn in het oog zijn.
Hoewel het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet heeft gereageerd, roepen defensiefunctionarissen China op om "voorzichtig en verantwoordelijk te handelen om misrekeningen en ongelukken die levens in gevaar brengen te voorkomen".
Het land krijgt bijval van de VS, dat steun uitspreekt voor "onze Filipijnse bondgenoten". "Met de inzet van waterkanonnen en het uitvoeren van onveilige blokkeermanoeuvres hebben Chinese schepen inbreuk gepleegd op de vrijheid van navigatie van de Filipijnen", schrijft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Betwist stukje aarde
De Zuid-Chinese Zee is een van de drukste handelsroutes ter wereld en tegelijk een van de meest betwiste stukjes aarde. Al jaren zijn er spanningen tussen China, Taiwan, de Filipijnen, Vietnam, Maleisië en Brunei over botsende territoriale claims. Dat leidt regelmatig tot confrontaties op zee. In juni leidde een vergelijkbare blokkade bij de Second Thomas Shoal ook al tot woede bij de Filipijnen.
Hoewel de Verenigde Staten geen territorium claimen in de regio, is de Zuid-Chinese Zee een belangrijk strijdtoneel van het diplomatieke conflict dat de VS en China uitvechten over handelsbelangen en geopolitieke invloed. De spanningen tussen de VS en China zetten de toch al gespannen situatie in de Zuid-Chinese Zee verder op scherp.